Aromaterapie, aneb vůně, které pomáhají

29. prosinec 2017

Vůně, které jsou kolem, nás velmi ovlivňují. Umí v nás probudit chuť k jídlu, dokážou vyvolat staré vzpomínky, anebo nás zklidní. A právě relaxaci si po hektických vánočních přípravách zaslouží asi každý.

„Na relaxaci je naprosto ideální vůně, které jsou teplé, hřejivé, pohodové a všem příjemné. To znamená veškeré citrusové plody, které jsou spojené se zimou. Esenciální oleje se získávají z kůry citrusových plodů,“ řekla Pavlína Klasnová, která je odbornicí na aromaterapii.

Pro uvolnění se dají použít také již hotové směsi esenciálních olejů. Vhodná je například takzvaná vánoční nadílka. Jedná se o směs pomeranče, hřebíčku a skořice, což je podle Pavlíny Klasnové jedna z nejoblíbenějších kombinací.

„Citrusové plody mají zvláštní schopnost. Jsou současně povzbuzující, dodávají nám energii, ale zároveň navozují hlubokou relaxaci. Pomáhají dobře spát, odpočívat a ráno se cítit svěží. Výborný je také čistý hřebíček, který je takovým symbolem Vánoc. Čisté esenciální oleje se získávají přímo z plodů, květů nebo pupenů rostlin, a jsou silně koncentrované směsi. Dávkuje se po kapkách,“ popsala Pavlína Klasnová.

Tyto vůně by měli v člověku vzbudit hřejivý pocit pohody, protože toto koření prohřívá náš organismus. „Vůně jsou vhodné právě v období zimy, kdy je venku chladno a brzy tma. V době, kdy jsme byli velmi zaměstnaní a vyčerpaní kolem příprav vánočních svátků a chtěli bychom úplně vypnout. To umožní právě hřejivé kouzlo éterických olejů. Dalším plusem je, že éterické oleje z citrusových plodů a jehličnanů mají silné antibakteriální účinky, takže mimo jiné čistí vzduch,“ uvedla aromaterapeutka Pavlína Klasnová.

autoři: en , jik
Spustit audio