Barokní sýpce v Horšovském Týně se blýská na lepší časy

12. listopad 2016

Najít využití pro některé historické památky je docela složitý úkol. Například historická sýpka v Horšovském Týně je zavřená už přes 20 let a postupně chátrá. Díky dotaci by se mohla dočkat rekonstrukce.

„Barokní sýpka je více než 300 let starý objekt, který původně náležel k zámku. Je to obrovský objekt s pěti vnitřními podlažími a stou velikostí jsou právě spojené ty problémy,“ popisuje historickou památku starosta Horšovského Týna - Václav Mothejzík. Nepřehlédnutelná budova, která patří mezi největší barokní sýpky v západních Čechách, stojí na okraji zámeckého parku a je Národní kulturní památkou.

Uvnitř sýpky se zachovaly třeba vyřezávané dřevěné barokní sloupy nebo schodiště. I na nich už se ale projevuje postupující čas stejně jako na jiných částech objektu.

Interiér sýpky v Horšovském Týně

„Problémy pramení ze zasažení dřevěné konstrukce dřevokaznými houbami a dřevokazným hmyzem. Dnes se to dostává až k havarijnímu stavu. A i když vypadá budova zvenku stále stejně, její stav se neustále zhoršuje, což je prokazatelné z provedených průzkumů,“ doplňuje starosta Mothejzík.

Budovy 25 let byly bez většího využití a postupně chátraly

O opravu sýpky už několik let usiluje spolek Sýpka 2014 spolu s vedením města. Jeho zastupitelé tento týden odsouhlasili, že podají žádost o dotaci na obnovu památky. Projektanti tak mají plné ruce práce a stihnout by to měli do jara.

Podle Václava Mothejzíka by se opravy měly vyšplhat na 12 až 15 milionů korun. A většina peněz se využije na opravu a výměnu dřevěných konstrukcí, krovů, na pořízení nové střešní konstrukce, statického zabezpečení a na omítky.

Jestli město dotaci získá, se dozví zhruba za rok touto dobou. Pokud se to podaří, začne se budovat. Sýpka by měla mít bezbariérový přístup, nové parkoviště a někdy v roce 2018 přístupné přízemí a první patro. Město zde plánuje pořádat různé kulturní akce, přednášky, divadelní představení nebo trhy a jarmarky. Přes léto by tam mohla fungovat i kavárna s výhledem do zámecké zahrady.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio