Betlém z porobetonu mají v Senci

24. prosinec 2015

Kovající kováři nebo zvoník, který zvoní na zvonici, i to nabízí betlém Milana Havránka v Senci u Plzně. Vyrobený je ale z porobetonových tvárnic.

Na mnoha místech republiky můžete v době předvánoční a vánoční vidět různé betlémy. Nejčastěji jsou vyrobené z papíru, ze dřeva nebo z keramiky. Amatérský řezbář Milan Havránek si ale vybral originální materiál. V Senci u Plzně už zhruba deset let vystavuje svůj betlém vyřezaný z porobetonových tvárnic.

„S tvárnicemi člověk dělá na baráku, tak jsem říkal, obrábět by mohly jít dobře. Vyzkoušel jsem si to prvně na jednom zajíci, který stojí dodneška v předzahrádce. V roce 2006 byl poprvé vystavený před barákem jenom chlívek s Josefem, s Marií, s volkem, s oslíkem a Ježíškem. Další rok potom vznikli tři králové a pasáček se stádem a dneska už je vlastně přes třicet postaviček," popsal své umělecké začátky Milan Havránek.

Postavy v netradičním seneckém betlémě jsou zhruba osmdesát centimetrů vysoké, jedna tvárnice tak většinou nestačí. V takovém případě autor jednoduše chybějící část zespod přilepí. Proces vyřezání takové postavy z porobetonové tvárnice vyžaduje trpělivost.

„Tvárnici vezmu, ořežu ji, pak z ní vysekávám už tu samotnou postavičku. Různě potom doladím detaily dlátem a podobně, a když je postava jako taková hotová z toho porobetonu, to je poloviční práce teprve. Potom celá postava se musí natáhnout nějakým lepidlem cementovým, nechat zaschnout, přebrousit a takhle už je připravená na barvení," vysvětlil Milan Havránek.

Letos přibylo hned několik nových postav

Přehlídka postav v porobetonovém betlémě je už opravdu pestrá. Návštěvníci tam najdou pošťáka, lesního dělníka, sněhuláka, kováře a také ponocného s lucernou. Letos přibyl ještě hajný s jezevčíkem, andílkové, kteří se usadili na chlévě s Ježíškem a senecká kaplička.

„Základ betléma je jasně daný a všechno ostatní, co v tomto betlému chci mít, tak jsou lidi a řemesla, stará česká vesnice. Jedině ten sedlák se selkou, ti krojovaní, tak to jsou oblečení v našich seneckých krojích, které my jsme si kdysi vymysleli a dodnes v nich chodíme po vsi, ať už jsou Velikonoce nebo různé jiné příležitosti slavnostní," uvedl Havránek.

Betlém v Senci ale není jen statickým dílem, některé jeho části a postavy se pohybují a vydávají zvuky. „První byl udělaný zvoník, který odzvání oficiální otevření každý den na tu pátou hodinu. Pak jsem udělal kováře, kteří kovají a třetí věc, která se pohybuje, tak je vlastně mlýn, takže mlýnské kolo," vyjmenoval autor betléma Milan Havránek.

Na betlém vyrobený z porobetonových tvárnic vedle domu Milana Havránka do Sence se jezdí dívat lidé i z okolí, k vidění je až do 8. ledna.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio