Bezdomovců v důchodovém věku stále přibývá

12. únor 2018

Pozorují to charitní pracovníci například v Plzni a Rokycanech. Většinou se bezdomovci stávají z osaměle žijících lidí, kteří jsou odkázaní na jeden příjem v podobě nízkého důchodu, žijí s napjatým rozpočtem a pak stačí jedna nepředvídatelná událost a jsou na mizině. Nemají ani na domov pro seniory nebo na ubytovnu.

„Můj muž mě připravil o byt a rozkradl kde co. Mně prakticky visí na zádech 200 tisíc dluh, který musím splatit, protože byt byl psaný na mě,“ jeden ze smutných příběhů vyprávěla 69 letá Plzeňanka Alena Panská. Tři roky žije v azylovém Domově svatého Františka, který provozuje Městská charita Plzeň. A pořád věří, že časem získá vlastní bydlení. Jejím sousedem je 59 letý Petr Kopačka, který si nemohl dovolit platit vysoký nájem. I on doufá, že získá vlastní bydlení.

Podobných příběhů je v azylovém domově celá řada. A podle jeho vedoucího Džemala Gërbaniho jich bude přibývat. I on v posledních letech pozoruje, jak bezdomovců seniorů přibývá. A populace stárne.

„Neřekl bych, že se jedná o nějaké skokové zvyšování počtů, ale tak pozvolna přibývá seniorů mezi bezdomovci. U nás tvoří třetinu všech našich klientů. Důvod, proč se stali bezdomovci, je velice individuální. Někdy je to proto, že zůstali sami a už nezvládali platit nájem. Jindy, a to je častější, je to proto, že se pasivně stavěli ke svým potížím, které se vršily, a z toho důvodu se potom ocitli na ulici. Někdy to bývá i alkoholismus nebo zdravotní potíže,“ vysvětlil Džemal Gërbani.

Seniory mnohdy zneužívají i jejich blízcí

Podobně vnímá problém se stárnoucími bezdomovci i ředitelka Oblastní charity Rokycany Alena Drlíková. Ta se mezi bezdomovci denně pohybuje v terénu a zajišťuje pro ně potravinovou pomoc.

„Stává se nám, že máme seniory přímo na ulici, kdy nemají kde bydlet nebo se schovávají v přístřešcích, kde jsou tolerováni městem nebo obcí. Máme ale i seniory, kteří jsou trpěni ve svých bytech. Protože nejsou schopni ho sami platit, berou si k sobě buď svoji rodinu, nebo rodinu jinou, která jim pomůže byt splácet. Těmto seniorům, potencionálním bezdomovcům, vyměřujeme příděl na den. Zkoušeli jsme jim dát příděl i na více dní, toho ale zneužívala jejich rodina nebo ti, kdo s nimi spolubydlí,“ popsala Alena Drlíková.

To, že se senioři ocitají v podobných existenčních problémech, způsobuje podle Aleny Drlíkové, že seniorům ubývají psychické i fyzické síly a oni nejsou schopni se o sebe postarat. U některých se začíná objevovat také stařecká demence, a proto jsou snadno zneužitelní.

Potíž je i v tom, že mnozí senioři se stydí požádat o pomoc a jejich problémy se tak stupňují. Primátor Plzně vyzývá obyvatele města, aby na případy seniorů v nouzi upozorňovali. Magistrát jim spolu se svými příspěvkovými organizacemi pomůže.

autoři: kos , jik
Spustit audio