Běžkaři najdou nové zázemí v zimní chatě pod Čerchovem

26. říjen 2016

Dát si čaj nebo teplou polévku budou moci už letos v zimě běžkaři, kteří se vydají na túru do Českého lesa. Zázemí najdou v chatě, která se nachází na Malinové hoře pod Čerchovem. Jeden z objektů v areálu bývalých kasáren tam opravují Domažlické městské lesy.

V okolí Čerchova na Domažlicku se v zimním období udržuje přes 50 kilometrů běžeckých tras. Z toho polovina je na německé straně. Chata se nachází uprostřed Čerchovského okruhu pro běžkaře, který měří 13 kilometrů.

„Jedná se o objekt bývalých kasáren pohraniční stráže. Tato budova dříve sloužila jako hospodářská. Budovu jsme zrekonstruovali a připravili na chatu pro případné odpočinkové místo v zimním období,“ uvedl Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů.

Turisté, kteří se v chatě zastaví, se mohou v chatě nejen ohřát, ale i občerstvit.

Momentálně se chata zařizuje. V Budově se nachází ložnice, společenská místnost zhruba pro dvacet lidí a kuchyňka. Součástí jsou i krbová kamna, která celý objekt vytápí. Zbývá dořešit přívod elektrického proudu z Černé řeky, jehož vzdušné vedení je více než 20 let mimo provoz. Teď elektřinu zajišťuje elektrocentrála.

Všechny práce by měly být dokončené do konce října. Chata by se tak mohla otevřít veřejnosti od 1. prosince.

Od 15. prosince budou oficiálně všechny okolní cesty sloužit lyžařům. O tom jak bude chata v zimní sezóně otevřená, probíhá v současnosti jednání s klubem Sněhaři. Podle Jana Bendy by chata měla být otevřená o víkendech, o svátcích, popřípadě o prázdninách v Západočeském kraji.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio