Bor u Tachova zatočil s hazardem. Domažlicím chybí 18 milionů

27. duben 2016

Bor na Tachovsku je v otázce hazardu nekompromisní. Od 1. ledna ho na celém území města zakázal. Z 52 automatů a terminálů jich zůstává 8, i ty ale v dohledné době zmizí. Problém výpadku příjmů teď řeší Domažlice.

„Hrací automaty byly tady naproti radnice. Člověk tak viděl lidi, kteří tam chodí. Lidé, kteří pobírají sociální dávky a s celými rodinami je tam chodí prostě vysypat," popisuje hlavní důvod, proč město sáhlo k tak razantnímu zákazu, nezávislý starosta Boru Petr Myslivec.

Ještě minulý rok bylo na území města na pět desítek výherně hracích přístrojů, které mohly být v provozu jen večer. Podle nové vyhlášky musely automaty povolené městem jejich provozovatelé od Nového roku vypnout. U zbylých jedenačtyřiceti, které byly v gesci ministerstva financí, musí být město trpělivé. „Musíme vyčkat, až nabudou účinnosti rozhodnutí o zrušení. Dneska už je 33 heren zrušeno, zbývá jich osm," vypočítává Myslivec. Dodržování vyhlášky chce město zkontrolovat už první týden v květnu. Za porušení zákazu hrozí provozovatelům hazardních strojů pokuty, které mohou přesáhnout i sto tisíc korun.

Zákaz hazardu v Boru ale nebyl zadarmo. Provozovatelé výherních automatů totiž platili do městské kasy ročně 6 milionů korun. „Je to určitě znatelná částka, nicméně z pohledu společnosti, co to přinese za další a další náklady, se s tím určitě dovedeme nějakým způsobem srovnat," říká Myslivec.

Domažlice plošný zákaz hazardu přehodnocují

Vyhláška o zákazu výherních automatů na území města připravila Domažlice o 18 milionů korun za rok. S výpadkem příjmu z hazardu se teď město chce vypořádat po svém. V jedné z městských budov zřídí oficiální kasino.

„18 milionů ročně, o to jsme přišli. Počítáme s tím, že se to pokusíme nahradit odvody z kasina, které funguje v jiném režimu," říká starosta Domažlic Miroslav Mach ze Sdružení pro město Domažlice. Podle něj je klientela kasina jiná než u automatů. Navíc by se zákazníci museli prokázat občanským průkazem. Ten by měl zabránit vstupu lidem, kteří provedli výtržnost nebo kteří pobírají dávky. „My to jako vlastníci, čili město, budeme mít v podmínkách smlouvy a po provozovatelích to budeme požadovat," dodává Mach.

K tomu by městu mohl pomoci tzv. registr hráčů, který v souvislosti s novým zákonem o hazardu plánuje Ministerstvo financí. Ve hře by měl zabránit lidem, kteří pobírají sociální dávky nebo jim hraní zakázal soud.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio