Břasy se staly Vesnicí roku 2017 Plzeňského kraje

7. srpen 2017

Břasy na Rokycansku jsou vesnicí roku 2017 Plzeňského kraje. Během slavnostního vyhlášení Břasům gratulovala ministryně pro místní rozvoj, hejtman Plzeňského kraje, ale i dalších 23 obcí, které se do letošního ročníku soutěže přihlásily.

„Jsem moc rád, že obec Břasy získala Zlatou stuhu v letošním roce. Je to hlavně činnost spolků, která se o to zasloužila. V obci jih funguje 30, například spolek stolního tenisu tady hraje nejvyšší soutěž v rámci okresu nebo spolek horských kol, který vychoval Ondřeje Cinka, účastníka dvou olympiád,“ řekl nezávislý starosta Břas Miroslav Kroc, který kromě Zlaté stuhy převzal i putovní žezlo. K vítězství patří také milionový dar od ministryně pro místní rozvoj a 100 tisíc od Plzeňského kraje.

„Ve školní budově máme problémy s elektřinou. Peníze bychom použili na vybudování elektrifikace, což bude jistě milion stát, ne-li více. Minule jsme za Oranžovou stuhu dostali 600 tisíc, díky nimž jsme dodělali družinu. Jsem za to moc rád a věřím, že i tohle pomůže, aby dětem i učitelům fungovaly jazykové a počítačové učebny,“ doplnil starosta Kroc.

Kromě Zlaté stuhy převzal Miroslav Kroc i putovní žezlo

Obec s krásným okolím a zajímavou historií

Břasy jsou pro mnoho lidí vesnicí, kterou pouze projedou. Přitom kdyby se alespoň na chvilku zastavili, můžou vidět podle starosty Miroslava Kroce spoustu zajímavého.

„Když pojedete od Plzně, projedete Stupnem, kde je krásný kostel svatého Vavřince a hned vedle hrobka rodu Šternberků. Dále zde například začíná naučná Hornická stezka, nebo je pamětní deska zakladatele známého fast foodu Raye McDonalda, jehož rodiče ve Stupně provozovali pohostinství. Při příjezdu do Břas uvidíte krásné návrší Křemenáč, které je kulturní památkou, nebo se můžete zajít podívat na rozhlednu,“ popsal Miroslav Kroc.

V soutěži Vesnice roku byly oceněné i další obce. Bílou stuhu za zapojení dětí a mládeže do života obce získaly nedaleké Němčovice, Modrou stuhu oceňující společenský život v obci obdržely Kozolupy ze severního Plzeňska, za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu obec Myslív z okresu Klatovy a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu putovala rovněž na Klatovsko, a sice do Kolince.

autoři: jnm , jik
Spustit audio