Buďte s námi ve městě, nezavírejte se doma, lákají pouliční umělci

21. červen 2016

Hráči na kytary, bubny, didgeridoo a další nástroje se dnes vystřídají ve Smetanově ulici v Plzni. Pouliční umělci chtějí nabídnout kulturní zážitky náhodným kolemjdoucím.


Program:
14:00 - Adams Emily
15:00 - Alex Kelman (ru)
16:00 - The Hills Mover (be)
17:00 - Eamon McGrath (can)
18:00 - Los Gádžos
19:00 - Yedhaki: Nautika

V případě deště bude náhradní místo konání akce uveřejněno v ulici Bedřicha Smetany.

Půldenní festival s názvem Busking Party se nekoná poprvé. Tedy většinou se koná pod názvem Pilsen Busking Fest a ten vůbec největší byl vloni, říká jeho hlavní organizátor Jan Šinko: „Impuls nevzešel z týmu Plzeň 2015, ale Evropské hlavní město kultury tomu určitě pomohlo. A díky spolupráci jsme nemuseli například platit zábory.“ Pořadatel Busking Party si myslí, že její hlavním posláním je přilákat lidi do ulic a ponoukat je k tomu, aby trávili volný čas ve veřejném prostoru a nikoli sami doma.

Jak vnímá Jan Šinko loňskou akci? „Zjistili jsme, že to funguje, jako v Evropě nebo ve světě. Ale bude chvíli trvat, než se lidi naučí nejen jít na venkovní produkci, ale zároveň ji také ocenit dobrovolným příspěvkem.“ Organizátor Pilsen Busking Festu, jehož je Busking Party jakousi předzvěstí, vnímá pouliční umění jako otevřené všem a zdůrazňuje možnost volby kolemjdoucích. „Pro kapely je to velká výzva. Jdou s kůží na trh a na ulici hned dostanou zpětnou vazbu a zjistí, jestli to lidi zajímá,“ vysvětluje Šinko. Ten také připomíná známou zpěvačku, která se z pouliční umělkyně etablovala mezi nejvýraznější české hudební osobnosti: Radůzu.

Červnová Busking Party má v záloze pouze muzikanty, divadelníky si šetří na září. „Z plzeňských kapel vystoupí například jazzové duo Adams Emily nebo Los Gadžos. Ze zahraničních umělců tu bude hrát třeba kanadský indie písničkář Eamon McGrath,“ vypočítává Jan Šinko.

Program Busking Purty potrvá 21. června od 14 do 20 hodin v ulici Bedřicha Smetany v Plzni.

Není to žebrota, je to umění, ovšem ve veřejném prostoru. Takhle mluví o své snaze přivést pouliční umělce do centra Plzně organizátoři Busking Party
autor: Petra Kosová
Spustit audio