Camrátka z 50. let. I to je možné vidět na výstavě ve Spáleném Poříčí

28. červenec 2016

Srdce nejednoho trampa určitě zaplesá, když se vypraví do Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku. V barokním špejcharu Ve Dvoře tam uvidí stovky předmětů ze života českých trampů.

Výstava se jmenuje Vlajka vzhůru letí a připravilo ji město ve spolupráci s Trampským mobilním muzeem Holice. Návštěvníci zde najdou velké množství exponátů, souvisejících s oblíbeným trampingem. Ešusy, čutory, tzv. usárny, ale třeba také etikety konzerv, které se na trampské potlachy vozily před desítkami let.

Pozoruhodnou záležitostí je určitě sbírka čítající několik stovek upomínkových camrátek, tedy šikmo seříznutých plátků březové kulatiny, které trampové dostávali na památku na různé trampské akce. Na výstavě najdete camrátka třeba i z 50. let.

Prohlédnete si vlajky, odznaky, zpěvníky a další nostalgické předměty, mapující historii trampingu. Instalováno je zde rovněž improvizované trampské tábořiště s totemem, ohništěm, spacákem, sekerou zaťatou ve špalku, prázdnými lahvemi, konzervami a podobně.

Výstavu Vlajka vzhůru letí uvidíte ve Spáleném Poříčí do 6. srpna. Navštívit ji můžete denně po předchozím ohlášení v Infocentru.

autor: čer
Spustit audio