Cena vody za kubík v kraji se liší i o několik desítek korun

V Plzeňském kraji se cena za vodu liší i o 50 korun za kubík. Zatímco například v Kolovči lidé zaplatí za kubík vody necelých 50 korun, jinde je to i přes sto korun. K rekordmanům patří obec Úherce na severním Plzeňsku.

V Úhercích na návsi mají dva rybníky. Mohlo by se tedy zdát, že s vodou by neměl být problém, opak je ale pravdou. Místní obyvatelé za vodu zaplatí nejvíce v Plzeňském kraji. „Je to tak, že v Úhercích bylo vždy mnoho rybníků a hodně vody. Jak se zdá, voda je nám osudná, co se v současné době týče stočného. Momentálně platíme 111,53 korun za kubík vody, což přesahuje výši toho, co platí v jiných obcích,“ řekl starosta obce Úherce Vlastimil Blažek.

Obec si původně myslela, že když se připojí na čističku nedaleké průmyslové zóny u dálnice D5, bude to pro Úherce výhodné. „Bohužel se ukázalo, že modifikovaná čistička, která tady stojí, to znamená, že průmyslová zóna je spojená s obytnou, je absolutně nevhodná z toho důvodu, že jsou tam jiná kritéria a přísnější normy, a to se všechno odráží ve stočném, které my nedokážeme ovlivnit,“ uvedl Vlastimil Blažek.

Týden vody 2

Snad pomůže vlastní čistička

Protože cena stočného neustále roste, zastupitelstvo se rozhodlo, že bude poslední navýšení stočného hradit ze svého rozpočtu. „Obec doplácí stočné za občany Úherec. Navýšení mělo být 1,17 korun + DPH pro rok 2017, a obec ho hradí za všechny občany Úherec, ale bohužel i za celou průmyslovou zónu. S tímto navýšením počítáme do té doby, než se naší obci podaří postavit vlastní čistírnu odpadních vod,“ doplnil starosta Blažek. Podle něj sice obec pro stavbu čističky pozemek má, ale než se čistírnu podaří postavit, potrvá to zhruba 4 až 5 let. Náklady stavby vyjdou přibližně na 7 milionů.

Drahou vodu mají také obyvatelé Rokycan. Za kubík vody zaplatí 93,43 korun, což je nejvíce z okresních měst Plzeňského kraje. „Výše ceny za vodu se odvíjí za prvé od dotace, kterou v minulosti město obdrželo na vybudování kanalizace v Borku, a za druhé od pravidelného investování do vodovodní a kanalizační infrastruktury v Rokycanech,“ vysvětlil místostarosta Rokycan Jan Šašek. Podle něj by se cena mohla v budoucnu snížit, ale pravděpodobně v řádech jen několika korun.

autoři: čer , jik
Spustit audio