Cenné historické dokumenty dostává od pamětníků horská synagoga v Hartmanicích

Cenné historické dokumenty, fotografie, vzpomínky pamětníků i předměty získalo během uplynulého roku Občanské sdružení Památník Hartmanice, které v šumavském městečku zachránilo a opravilo zchátralou synagogu z roku 1883. Před rokem se tam otevřela expozice o soužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě. Chvíli trvalo, než se sdružení podařilo zejména u německých pamětníků překonat počáteční obavy z neobjektivity a získat si důvěru. V poslední době ale sami pamětníci přicházejí, pátrají, přivádějí své známé a přinášejí materiály.

"Jako fungující živý organizmus ta synagoga dál přitahuje lidi, kteří nám na základě toho, jak je výstava zpracovaná, dodávají další informace a fotografie," uvedla kurátorka expozice Tereza Brůchová. Hlavně původní němečtí obyvatelé oblasti nebo jejich příbuzní podle ní přistupovali zpočátku k výstavě obezřetně a váhali se zapůjčením materiálů. Teprve když se přesvědčili, že expozice nepodsouvá názory, ale nestranně vypráví prostřednictvím jednotlivých lidských příběhů i příběh dávného soužití tří národností na malém prostoru, změnili názor. Do památníku se tak dostaly pětisvazkové kroniky, ukázky staniolu z hartmanické fabriky, přihlásil se pán, který se narodil v dnes již neexistující osadě Frauenthal.

Synagoga Hartmanice

Za nejcenější považuje Tereza Brůchová, až detektivní pátrání a navázání kontaktů s Walterem Blochem, pravnukem zakladatele významné hartmanické židovské firmy vyrábějící od poloviny 19. století do roku 1938 zrcadla, stanioly, uzávěry lahví a podobně. Díky potomkovi továrníka by mělo sdružení získat do synagogy starou účetní knihu z roku 1934 psanou německy a hebrejsky. "I z ní je patrné, že továrník Bloch dával v regionu práci mnoha lidem, bez rozdílu národnosti nebo jejich vyznání," řekla kurátorka. Sdružení dostalo materiály také od muže, který musel opustit Šumavu jako desetiletý. Jeho rodná obec Frauenthal zanikla, stejně jako řada jiných ve vojenském újezdu. "Jeho tatínek byl dříve hajným, pamatoval si neuvěřitelně zajímavé detaily, poskytl i fotodokumentaci," řekla Brůchová.

Expozice, byť je v židovské synagoze, se nevěnuje jen Židům, ale společnému životu všech národností v příhraničí. Situaci mapuje na lidských příbězích plných hmatatelných detailů.

Hartmanice

Soužití Čechů, Němců a Židů je věnována také vědecká konference nazvaná Identita versus integrita: Spolužití Čechů, Němců a Židů (nejen) v oblasti Šumavy a Českého lesa v 19. a 20. století, konaná ve dnech 25. a 26. dubna, kterou vrcholí výzkumný projekt na toto téma. Konference se koná na počest prvního výročí znovuotevření synagogy. Sdružení Památník Hartmanice si přeje, aby zkoumání mohla pokračovat a aby například při synagoze vznikl archiv, kam by jezdili studenti a badatelé hledat informace.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio