Cenu 1. června získá novinářka Petruška Šustrová

Prestižní plzeňskou Cenu 1. června získá za dlouholetou novinářskou práci Petruška Šustrová. Cenu uděluje město od roku 1993 lidem, kteří přispěli k prosazení hodnot demokracie, svobody a spravedlnosti a obhajovali lidská práva a svobody. Osmapadesátiletá novinářka si ji převezme 1. června na slavnostním zasedání zastupitelstva.

Jak řekl novinářům náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek, paní Šustrová se aktivně podílí na prosazování demokracie a dodržování lidských práv v ČR a v zemích, kde jsou tyto principy trvale porušovány. Ve své žurnalistické, filmové a překladatelské tvorbě zprostředkovává politické i společenské problémy v postkomunistických státech. Disidentům a opozici v zemích jako je Kuba a Bělorusko umožňuje svobodně vyjádřit jejich politické názory. Šustrová je signatářkou Charty 77. Jako novinářka a překladatelka působí od roku 1992. Před listopadem 1989 psala pro samizdatový a exilový tisk.

Petruška Šustrová

Ocenění uděluje Plzeň od roku 1993 na památku událostí 1 . června 1953 (Dne prvního zvonění), kdy se Plzeňané jako vůbec první vzepřeli komunistickému režimu po měnové reformě.

Cena není spojena s finanční odměnou. Od města dostane novinářka výtvarné dílo symbolizující Den prvního zvonění, zvoneček a věcný dar. V minulosti ji dostali bojovníci proti komunistické totalitě, emigranti i cizinci, kteří poukazovali na porušování lidských práv v Česku. Dále také novináři, kteří upozorňují na porušování lidských práv ve světě a bojují proti nesvobodě a diktatuře. Loni ji získal publicista, kritik, novinář a bývalý vedoucí kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek.

Plzeňská radnice

Laureáty ceny jsou dále například publicista Pavel Tigrid, režisér Fero Fenič, polský historik a novinář Adam Michnik, francouzský politolog Jacques Rupnik, britský filozof Roger Scruton a novinář Jefim Fištejn. Získali ji i fotograf Jan Šibík a váleční zpravodajové Jaromír Štětina, Petra Procházková a Michal Kubal.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio