Cenu Františka Křižíka obdržela v Plzni Dana Drábová

29. červen 2016

Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni udělila již potřetí Cenu Františka Křižíka za celoživotní přínos v oboru elektrotechniky. Z rukou děkana Jiřího Hammerbauera v plzeňské Měšťanské besedě převzala jaderná fyzička Dana Drábová.


Dana Drábová (*1961) je od roku 1999 předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Předtím pracovala jako ředitelka Státního ústavu radiační ochrany a zastávala funkci zástupce vedoucího Ústředí radiační monitorovací sítě České republiky. Působila rovněž v Centru hygieny záření Institutu hygieny a epidemiologie, pozdějšího Státního zdravotního ústavu, kde se zabývala problematikou související s monitorováním radiační situace, vnitřní kontaminace osob a havarijní připraveností státu pro případ radiační havárie. Později se zapojila do řešení obecné problematiky ochrany před ionizujícím zářením a podílela se na přípravě právních předpisů v této oblasti. Dlouhodobě spolupracuje s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, kde zastupovala Českou republiku v Radě guvernérů.

„Paní Dana Drábová je bezpochyby první dámou české jaderné energetiky, uznávanou nejen u nás, ale i v zahraničí. Aktivně přispívá ke vzdělávání, motivaci a rozvoji mladých vědců v oblasti jaderné energetiky. Její pravidelné podzimní přednášky na naší elektrotechnické fakultě jsou vždy magnetem pro řadu posluchačů,“ řekl Jiří Hammerbauer. „Svým pozitivním přístupem dokázala vyvolat v mnoha lidech důvěru v jadernou bezpečnost a přispěla tím velkou měrou k pochopení významu jaderné energetiky pro budoucnost České republiky,“ dodal rektor ZČU Miroslav Holeček.

Dana Drábová navíc před pěti lety stála u zrodu myšlenky Centra pokročilých jaderných technologií (CANUT) na Fakultě elektrotechnické ZČU a jako členka vědecké rady fakulty se podílela na habilitačních řízeních.

Cena Františka Křižíka, pojmenovaná po významném českém elektrotechnikovi a rodákovi z plzeňského kraje, si klade za cíl zviditelnit významné osobnosti elektrotechniky a také podporovat a zvyšovat atraktivitu tohoto oboru pro nové talenty. Má podobu sošky Elektra ztvárňující postavu ženy, která objímá svými pažemi čistou a nespoutanou energii. Vyjadřuje tím snahu o využití přírodní energie lidskou bytostí. Fakulta elektrotechnická ji představila před pěti lety v roce 2011, u příležitosti 50. výročí jejího založení a 70. výročí úmrtí Františka Křižíka. Od té doby ji udělila dvakrát – v letech 2012 a 2013 ji převzali profesoři elektrotechnické fakulty Daniel Mayer a Lumír Kule.

autor: iko
Spustit audio