Češi a Němci budou společně zachraňovat perlorodku

22. únor 2008
Tento pořad

Ohroženou populaci perlorodky říční v lokalitě Trojmezí u Aše na Chebsku chtějí společně zachránit Karlovarský kraj a sousední Sasko. Projekt počítá s tím, že v nivách a samotných vodních tocích v oblasti Ašského výběžku budou vytvořeny podmínky pro růst mladých perlorodek. Zároveň má řešit i základ pro rozvoj populace motýla hnědáska chrastavcového v přirozeném prostředí. Středem pozornosti při realizaci projektu bude především přírodní rezervace Bystřina - Lužní potok.

Peníze na projekt chtějí Karlovarský kraj a Sasko získat od Evropské unie jako partneři projektu Přírodní a kulturní dědictví - Živé nivy v česko-saském Vogtlandu. Záměr připravuje německá strana, která podá i společnou žádost o dotaci.

Projekt bude financován z dotačních prostředků EU až do výše 95 procent. Jeho přesná výše bude známá asi za měsíc. Podíl kraje má být pět procent, nejvýše však do 200.000 korun.

Logo

Vzácnou a ohroženou perlorodku říční vysadili ochránci přírody v Ašském výběžku v roce 1996. V té době Povodí Ohře vybudovalo umělé rameno Lužního potoka. Mláďata mlže sem vysazená byla odchovaná v jihočeské Blanici. Ačkoli mělo boční koryto vlastní regulaci vody a na břehu místo pro krmnou směs, mlžů v potoce od té doby ubývalo. Příčinou mohla být například změna lesního a zemědělského hospodářství v pohraničí.

Perlorodka, jež se dožívá až sta let, se živí filtrací tekoucí vody. Pro stálé vytváření její potravy je nutná vícedruhová skladba lesů v povodí s bohatým bylinným podrostem. V bezlesí potom vlhké květnaté louky. Obsah dusičnanů ve vodě nesmí přesáhnout pět miligramů na litr.

Logo

Hnědásek chrastavcový, jehož se projekt také týká, patří k nejohroženějším druhům denních motýlů v Evropě. Na území České republiky se nachází pouze v západních Čechách asi ve 30 známých lokalitách na Karlovarsku, Sokolovsku a Chebsku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio