České údolí zřejmě bude novým plzeňským zdrojem pitné vody

30. květen 2016

Do tří let by mohla mít plzeňská vodárna náhradní zdroj pitné vody. Stát by se jím měla přehrada České údolí. Vybudovat ho chce město, hlavně kvůli krizovým situacím.

„Když se stala vážná nehoda na dálnici D5 u Štěnovic, stávající zdroj pitné vody, Úhlava, byl ohrožen,“ vzpomíná na situaci z minulých let primátor Plzně Martin Zrzavecký. Řeka Úhlava je přitom dosud jediným zdrojem. I proto chce vedení města projekt realizovat co nejdříve. „Plánujeme velmi rychle projektovou i majetkovou přípravu. Zároveň bychom chtěli požádat o dotaci z fondu Evropské unie,“ uvedl Zrzavecký. Celá akce bude stát kolem sta milionů korun.

Z přehrady České údolí v Liticích by měla do vodárny vést dva a půl kilometru dlouhá roura. Právě v Liticích se postaví také nový vodojem, kam povede výtlak z úpravny. Havarijní zdroj poslouží nejen Plzeňanům, ale i celé aglomeraci čítající více než 200 000 obyvatel. Se stavebním povolením město počítá do roka, se stavbou by se mohlo začít do dvou let.

V minulých letech se uvažovalo i o bývalé škodovácké vodárně na Mži nebo o Radbuze a nýrské přehradě, která má vysoce kvalitní vodu. Natažení potrubí by ale stálo skoro půl miliardy korun. Nakonec rozhodla skutečnost, že město zmodernizovalo úpravnu vody na Homolce, která je k nádrži České údolí blíž.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio