Česko trápí další vlna veder, problémy mají i zemědělci

18. červenec 2015

Horké počasí neprospívá lidem, zvířatům ani úrodě. Kvůli suchému létu schne obilí a zemědělci na západě Čech už počítají ztráty.

Další vlna veder válcuje Česko, vysoké teploty spalují i Plzeňský a Karlovarský kraj. Téměř kritická je situace ve městech, rozpálené budovy i chodníky a cesty jen zvyšují zátěž pro lidský organismus i zeleň. Parky usychají, tráva je slunečním žárem vypálená. Mimo města je vedro snesitelnější, ale i tam už začíná škodit.

Suché léto s vysokými teplotami trápí i zemědělce. Úroda schne a uvadá, klasy předčasně dozrávají a zatím co se za mnohde s předstihem nastartovanými kombajny práší, farmáři nebo družstva počítají letošní ztráty.

„Bohužel ta situace je poměrně vážná, my v současné době máme sklizený ozimý ječmen, který výnosově dopadl celkem dobře. Ale faktem je to, že to je prvně sklízená obilovina, která těm velkým suchům nejvíce utekla. Teď máme před sebou sklizeň řepek a sklizeň ozimých pšenic a jarního ječmene a tam ta situace je daleko horší. Můžeme říct, že výnos, který na tom poli mohl být, už stoprocentně dosažen nebude, takže každopádně tam ke ztrátě dojde," popsal situaci šéf zemědělské společnosti na severu Plzeňska Jaroslav Bulín.

Špatná úroda se může podepsat i na cenách pečiva

Pokud budou sucha přetrvávat, hrozí, že škody, které působí na polích, pocítí i naše peněženky. Usychající úroda a tím pádem i dražší mouka se totiž může promítnout i do ceny pečiva. Jestli se to ale stane, je zatím předčasné odhadovat.

„Nicméně, pokud by se cena výrazně zvýšila, tak budeme nuceni nějakým způsobem přehodnotit ceny výrobků. Na trhu pečiva jsou teď ty marže dost minimální, jak nás nutí kopírovat ty ceny vstupů surovin nebo pohonných hmot a podobně," řekl Karel Hais z vedení pekárny v Kaznějově na Plzeňsku s tím, že zatím ještě nemá od dodavatelů žádné zprávy o tom, že by plánovali mouku a další suroviny zdražit. Jasno bude až po žních.

Vedro má vydržet do konce příštího týdne

I když od neděle nejspíš zmokneme, období dešťů nás podle meteorologů nečeká. Pravděpodobnost výraznějších srážek je prý velmi malá. Výstraha kvůli extrémně vysokým teplotám zatím platí do neděle, vedra by ale měla vydržet až do konce příštího týdne.

Kvůli suchému létu schne obilí

Abychom tropické horko bez újmy přečkali, radí lékaři hodně pít, nejíst smažená nebo fritovaná jídla a mazat se opalovacími krémy. Sportovní a jiné náročnější aktivity je třeba plánovat s rozmyslem. Zdravotní komplikace můžou v horkých dnech pocítit hlavně kardiaci, lidé s nemocnými ledvinami a senioři.

autoři: sch , lum
Spustit audio