Český rozhlas odhalil tajemství rukou, úst a chodidel v Plzni

24. leden 2018

Autorem drobných uměleckých děl - konkrétně rukou na obrubníku u plzeňské katedrály, hereckých grimas na chodníku u Tylova divadla a chodidel na schodech Velké synagogy je Lukáš Řezníček z Chválenic.

„Chtěl jsem udělat nějaký street art, který se tady nevyskytuje. Vždycky jsem udělal něco nenápadného tak, abych zničil, co nejméně věcí okolo,“ přiznal se k autorství sochař a umělecký kovář Lukáš Řezníček.

Ruce na boku katedrály jsou vedle andělíčka Vošahánka a znamenají prý naději, se kterou si lidé na andělíčka chodí sáhnout. Ústa u divadla značí herecké grimasy a chodidla u synagogy připomínají plzeňské židy odvlečené do koncentračních táborů. Modelem pro odlitky stály autorovi dcera Anička a hlavně žena Eva, která od začátku prý nepochybovala o tom, že se budou dílka lidem líbit. Umělecká díla se stala oblíbenou atrakcí. Lidé se u cínových artefaktů zastavují a fotí si je.

Český rozhlas odhalil jedno plzeňské tajemství. Vypátrali jsme autora a zjistili, co díla představují
O pátrání po utajeném autorovi vypráví náš reportér Lukáš Milota O pátrání po utajeném autorovi vypráví náš reportér Lukáš Milota

I když dvě chodidla synagogy už někdo ukradl a Lukáš Řezníček je musel odlít znova, věří, že dotčené instituce a úřady jeho díla v ulicích ponechají. A přestože ho prý velmi bavilo, jak lidé spekulovali o významu jeho díla, jaké vymýšleli příběhy, i tajemno, které se nad tím vším vznášelo, další podobná díla ve městě nechystá.

Tajemnými artefakty v ulicích se začal reportér Lukáš Milota zabývat na počátku ledna. Tehdy vyšlo najevo, že ruce na obrubníku u katedrály byly už od konce listopadu, jen si toho málokdo všimnul. Dohledat zpětně autora tak bylo těžké.

Na konci minulého týdne se objevila chodidla na schodech Velké synagogy a tehdy tam Lukáš Milota potkal jednu paní, která tvrdila, že autora zná. Vyměnili si několik tajemných e-mailů. Ani tehdy ale autora neprozradila. Její profil na sociálních sítích nás s kolegyní Monikou Zettlovou dovedl až k sochaři Lukáši Řezníčkovi.

Na sociálních sítích vzbuzovalo téma velmi živé reakce. Někteří lidé se dožadovali, že chtějí poznat autora. Jiní naopak na facebookovém profilu Českého rozhlasu Plzeň vyčítali, že se odhalením zničí tajemství. Konečné rozhodnutí bylo na autorovi, který se sám rozhodl, že už se dál skrývat nebude.

Velké plzeňské ODHALENÍ! Autorem záhadných uměleckých dílek (ruce u plzeňské katedrály, nohy u synagogy, obličeje u velk...

Zveřejnil(a) Český rozhlas Plzeň dne 23. leden 2018
autoři: lum , jik
Spustit audio