Český rozhlas Plzeň získal do svého muzea mimořádně cenný dokument

26. duben 2016

Dopis světoznámého loutkáře Josefa Skupy z roku 1931 se podařilo získat Českému rozhlasu Plzeň do sbírky rozhlasového muzea.

Historicky mimořádně zajímavý text odhaluje na dvou strojem psaných stránkách počátky pohostinských vystoupení jeho Loutkového divadélka i okolnosti, za kterých začal celý soubor poprvé vyjíždět mimo Plzeň a kdo jej k tomu inspiroval. Součástí dopisu je i cenný dobový plakát z roku 1926, který mimo jiné prozrazuje, kdo z plzeňských herců tehdy také v souboru hostoval.


Textu Josefa Skupy bude věnován i Divadelní zápisník 28. května 2016.

Jak z textu dopisu vyplývá, adresátem dopisu je tehdejší hostinský Karel Smejkal ze Kdyně u Domažlic a v první části s ním Skupa probírá organizační a finanční podmínky případného vystoupení včetně osobních zkušeností s dětskými návštěvníky a situace, které by mohly představení rušit, například proč nesmí dospělí návštěvníci sedět se svými dětmi nebo proč by všichni diváci v sále měli sedět. Ve druhé části pak v textu připomíná, jak vlastně začala éra pohostinských představení jeho divadélka i přesná data, kdy a proč k tomu došlo.

Čtěte také

„Asi nejen pro nás je dopis Josefa Skupy, který stál u zrodu plzeňského rozhlasu, nesmírně zajímavý dokument, který odkrývá spoustu okolností ze zákulisí příprav představení jeho loutkového divadla i zkušené postřehy samotného loutkoherce a principála. A navíc se z dobového plakátu dá vyčíst (což možná ne všichni vědí), že v prvních představeních mělo divadélko čtyři loutky - Spejbla, Hurvínka, Kašpárka a Švejka.

Kompletní Skupův dopis i s historickým plakátem chceme ve zvětšených kopiích představit veřejnosti už při našem Dnu otevřených dveří v sobotu 7. května“, říká ředitel Českého rozhlasu Plzeň Zdeněk Levý.

autor: Pavel Bouda
Spustit audio