Cestující v Plzeňském kraji se dočkají levnějších jízdenek

27. červen 2017

Plzeňský kraj výrazně zlevní od příštího roku jízdné v autobusech a vlacích. Chce přilákat cestující k veřejným dopravcům a omezit individuální automobilovou dopravu. Většina slev je 50 procent. Lidé ale musejí mít Plzeňskou kartu.

Plán Plzeňského kraje nese pro kraj jisté finanční riziko. Pokud by se totiž nezvýšil počet cestujících, bude kraj tento krok stát každý rok až 40 milionů korun. Podle náměstka hejtmana Pavla Čížka jsou slevy od roku 2000, tedy od vzniku krajského úřadu, největšími, k jakým úřad přistoupil. Za padesát procent základního jízdného se svezou studenti, důchodci nad 65 let, držitelé zlaté Janského plakety, váleční veteráni a také ti, kteří čerpají mateřskou nebo rodičovskou dovolenou.

„Naším cílem je, aby to bylo co nejjednodušší, nejsnáze zapamatovatelné. To znamená, že většina slev je 50procentních, jak pro seniory, tak pro mladé. Naší snahou je, aby se cestování veřejnou dopravou stalo trochu in," uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek.

Nejvýraznější sleva se dotkne kategorie 15 až 26 let. Tito lidé dosud cestovali se slevou 20 procent, nově ale budou čerpat 50procentní slevu. Platit bude navíc také nejen pro cestu do školy a ze školy, ale po celém kraji a to i o prázdninách. Děti do 15 let mají mít slevu 75 procent a jezdit budou za čtvrtinu základního jízdného, dosud mají slevu 37 procent.

Zvýhodněné ceny od příštího roku se týkají autobusů a vlaků, lze je uplatnit nově také u jednotlivých jízdenek. Dosud platí jen na předplatné. Podmínkou ale je, že cestující musejí mít Plzeňskou kartu. Pořídit si ji mohou za 170 korun. Vedení kraje počítá s tím, že většina lidí, kteří využívají integrovanou dopravu Plzeňska, tedy do zhruba 30 kilometrů od krajského města, už dnes tuto kartu na předplatné má.

autor: sch
Spustit audio