Cesty k financování obnovy Císařských lázní se otevírají

4. září 2015

Možnosti financování rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech začínají mít jasnější podobu. Obnovu by měl podpořit stát. Po setkání se zástupci ministerstva kultury to uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Schůzky se hejtman zúčastnil společně s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem. „Oba jsme opatrně optimističtí, neboť postoj ministerstva kultury je velmi vstřícný. Zatím lze říci, že se otevírají další možné cesty kofinancování obnovy Císařských lázní,“ řekl hejtman.

Karlovarský kraj potřebuje mít především jasno v tom, jak vysoká bude podpora státu. „Náklady na obnovu Císařských lázní měly původně dosáhnout asi 900 milionů korun. Upravená varianta nyní počítá s rozpočtem okolo 600 milionů korun, z toho podíl kraje a města bude činit okolo 300 milionů korun,“ dodal hejtman.

Zbývající finance by měl tvořit právě státní příspěvek. Vzhledem k náročnosti kompletní opravy chátrající památky se plánuje financování a postupná obnova po etapách.

Hejtman upozornil na to, že zatím není jisté, zda se skutečně finance na rekonstrukci Císařských lázní dostanou do státního rozpočtu na příští rok. Právě proto bude kraj v jednání s ministerstvy kultury a financí i nadále pokračovat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio