Chanovice se snaží lákat turisty, mají co nabídnout

26. červenec 2015

Na první pohled malá obec ukrývá mnoho turistických perel, za které by se nemuselo stydět žádné větší město.

O tom, jak nelehký úkol je přilákat turisty do malé obce, vědí své v Chanovicích na Horažďovicku. V obci a jejím okolí se přitom nachází mnoho turisticky atraktivních míst. Jedním z nich je například zámecký areál, kde jsou mimo jiné k vidění stálé expozice věnované řemeslům včetně řemesel Pošumaví.

„Máme otevřeno sedm dní v týdnu od 10 do 16 hodin. V zámku, kde je škola, využíváme přes léto třídy na výstavy a expozice. Letos jsou to klatovské krajkářky a paní malířka Chovancová z Písku," řekl starosta obce Petr Klásek.

Nedaleko zámeckého areálu je pak také skanzen lidové architektury. Ten tvoří jednu ze tří expozic Vlastivědného muzea doktora Hostaše v Klatovech, nachází se při severovýchodní hranici okresu Klatovy a vznikl v roce 1994.

„V dnešní době je zde postaveno asi patnáct objektů a dalších deset objektů čeká na své znovupostavení v depozitářích klatovského muzea. Dnes se jedná zatím spíše o takový záchranný projekt pro postavení ohrožených objektů lidové architektury, které se nacházejí v prostoru jihozápadních Čech," uvedl ředitel muzea Luboš Smolík.

Chanovicko nezklame ani milovníky přírody

Zámeckým areálem a skanzenem ale nabídka atraktivit oblasti Chanovicka nekončí. V okolí obce je také krásná příroda, proto zde vznikla i naučná stezka.

„Zámecký areál je spojen naučnou stezkou Příroda a lesy Pošumaví s rozhlednou, která je na vrchu Chlumu. Stavěli jsme ji s motem "Prácheňsko jako na dlani", jelikož z této rozhledny můžete vidět celé panorama Šumavy od Železnorudska přes střední Šumavu až na Lipeňsko, ale můžete vidět i Brdy a Písecké hory," doplnil starosta Klásek.

autor: Tereza Čermáková
Spustit audio