Chátrajícímu zámku v Poběžovicích má pomoci knižní jarmark

19. říjen 2017

Přes 56 tisíc nových tašek je potřeba na obnovu střechy chátrajícího zámku v Poběžovicích na Domažlicku. Stát budou zhruba 6 milionů korun. Dobrovolníci ze spolku Poběžovice – Ronsperg proto chystají sérii akcí, kde se pokusí potřebné peníze vybrat.

První z akcí je knižní jarmark, na který posílají knihy lidé z celého Česka. „Máme tu detektivky, ezoterickou literaturu, kuchařky, knížky pro děti a většina je v dobrém stavu. Přišly nám knihy i antikvariátové, což jsou většinou díla světové literatury, u kterých je velká šance, že se prodají,“ řekla předsedkyně spolku Poběžovice – Ronsperg Jana Podskalská.

Sbírat knihy byl podle Jany Podskalské původně takový „rychlonápad“, vyklubal se z toho ale poměrně velký projekt. „Knihy vybíráme zhruba tři týdny. Nejen na poště, ale navštěvujeme lidi i doma. Odhadem jich máme kolem tří stovek, ale bude jich určitě víc. Přesně to ale spočítané nemáme,“ doplnila Podskalská.

Na knižním jarmarku se budou prodávat i knihy ze zahraničí

Knihy z Německa dovezl také místopředsedkyně spolku Poběžovice – Ronsperg Karl Reitmeier: „Nemám to spočítané, ale mám auto po střechu plné knih, a to je teprve začátek, protože knihy darovali zatím jen tři lidé. Mám ještě dlouhý seznam míst, kam musím zajet knihy vyzvednout. Informaci o sbírce jsem zveřejnil v našem místním tisku. Dokonce se ozval jeden pán, jehož tchán pocházel z nedalekého Vlkanova, ale při odsunu Němců musel odejít. Když si přečetl můj článek, napsal mi, že chce poběžovický zámek podporovat.“

Všechny nasbírané knihy by organizátoři ze spolku Poběžovice – Ronsperg chtěli prodat na charitativním jarmarku, který se koná 17. listopadu v Poběžovicích. Potom plánují internetovou aukci na facebooku, kde si budou zájemci také knížky zakoupit.

autoři: mkl , jik
Spustit audio