Chebsko zasáhla po 30 letech epidemie žloutenky typu A

23. leden 2015

Na Chebsku se šíří žloutenka typu A. Protože za poslední tři měsíce hygienici evidují už několik desítek nemocných, začali proto hovořit o epidemii. Nemoc se šíří hlavně mezi lidmi bez domova a drogově závislými.

Přesto se ale objevilo několik případů mezi dospělou a dětskou populací. Hygienici proto ve městě zavedli řadu opatření. A to jak ve školských zařízeních, tak i supermarketech nebo azylových domech.

V nákupních centrech se například v tuto chvíli na toaletu nedostanete bez klíče. Tady se totiž shromažďovali hlavně rizikové skupiny lidí. Mezi nimi je tak nárůst největší.

„První případ u drogově závislého muže byl zaznamenán v prosinci loňského roku. Následně jsme začali aktivně spolupracovat s určitými subjekty, které působí na Chebsku a dohledávat osoby, které byly v kontaktu. Proto byl zaznamenán výrazný nárůst nemocných v této skupině,“ říká Martina Prokopová z Krajské hygienické stanice.

Přísná hygiena se udržuje i na některých základních školách. Děti si před každým jídlem, i po použití záchodu umyjí a dezinfikují ruce, upřesňuje ředitel 4. chebské základní školy Miroslav Kříž.

„Dále jsem měl poradu s uklízečkami, kde jsem jim sdělil veškerá opatření, která musí provádět. Škola se desinfikuje, utírají se všechny plochy, jako jsou například kliky, vypínače, prkénka, splachovadla nebo lavice. Takže si myslím, že jsme přijali všechna opatření a věřím tomu, že ve škole se žádné dítě nakazit nemůže,“ doufá Kříž.

Počet nakažených na Chebsku za poslední dva měsíce vzrostl na téměř 40

Je to několikrát vyšší počet než za poslední roky v celém kraji. Na infekčním oddělení karlovarské nemocnice leží teď 14 pacientů včetně jednoho dítěte. Podle zástupkyně primářky Kateřiny Záleské se navíc každý den počet mění, protože noví nakažení přicházejí.

„Volná lůžka tady už v tuto chvíli téměř nejsou, protože máme kapacitu 20 lůžek a máme tady ještě ostatní virové hepatitidy, které taky musí být izolovány,“ doplňuje Záleská.

Žloutenka typu A se přenáší poměrně snadno. A právě proto platí dodržování přísných hygienických návyků. Virus totiž může na některých místech přebývat i řadu dnů.

„Protože je to typ viru, který se přenáší takzvaně fekálně orální cestou, to znamená virus se vylučuje od nemocného člověka stolicí a dostane se kamkoliv na předměty nebo na potraviny a odtud se nakazí další člověk, který buď sní tu kontaminovanou potravinu nebo si neumyje ruce poté, co sáhne na nějaký kontaminovaný předmět,“ vysvětluje Kateřina Záleská.

O zvýšeném počtu nakažených virovou hepatitidou typu A se mluví i mezi lidmi. Není proto divu, že v některých drogeriích byly nedostatkovým zbožím dezinfekční ubrousky nebo i gely.

Ohnisek, odkud pochází nejvíce nemocných je v Chebu několik. „Jednak jsou to nějaké staré opuštěné objekty. Největší je samozřejmě klášter směrem na Waldsassen. Dalším objektem je městský majetek, a to jsou bývalá kasárna a teď nově je to jeden menší objekt v Hradišti,“ vyjmenovává starosta Petr Navrátil.

S kontrolou opuštěných objektů proto pomáhají i městští strážníci.

Spustit audio