Chebský hrad nabídne i letos spoustu akcí a nové expozice

27. únor 2015

Na začátku dubna začne na hradě v Chebu hlavní návštěvnická sezóna. U příležitosti jejího slavnostního zahájení, které je naplánováno na 1. dubna, se tentokrát uskuteční lampionový průvod s ohňostrojem.

„V předchozích dvou letech navštívilo náš hrad vždy kolem 50 tisíc lidí, takže se stal hned po hradu v Lokti druhou nejnavštěvovanější památkou v Karlovarském kraji. To nás zavazuje, abychom nepolevili a snažili se ho ještě více zatraktivnit,“ uvedl kastelán chebského hradu Tomáš Dostál.

Akcí na hradě bude i v průběhu blížící se hlavní sezóny opět celá řada. V rámci Valdštejnských slavností to bude ležení císařské armády. Hrad se také zapojí do oslav kulatého výročí konce druhé světové války. V hradním areálu bude vystavena dobová vojenská technika a velkým lákadlem určitě budou také oblíbené noční prohlídky.

Návštěvníci hradu se také letos dočkají dalších nových expozic. „Po vybudované barokní pevnostní kovárně letos připravíme další historickou řemeslnickou dílnu, a sice dílnu tesaře. Podobně jako kovárna bude stát u východní hradby, to znamená mezi kaplí a jihovýchodním bastionem,“ sdělil Tomáš Dostál.

I na letošní rok jsou naplánovány další práce na postupné obnově hradního areálu. Pokračovat bude například sanace zdiva severní stěny hradního paláce, na které se začalo pracovat již vloni.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio