Chodová Planá na Tachovsku má plán, jak využít svůj zámek

20. říjen 2016

Na počátku 20. století nechal hrabě Hans Ernst von Berchem-Haimhausen postavit v Chodové Plané na Tachovsku novobarokní zámek. Za minulého režimu ho obývala pohraniční stráž. V současné době je v majetku Chodové Plané, která už opravila skoro celou fasádu. Okolní park ožívá každoročně při řadě kulturních akcí. Více než stovka zámeckých místností ale stále čeká na opravu. Teď se zdá, že se rekonstrukce konečně blíží.

V přízemí by radnice chtěla vybudovat kulturně společenské centrum, kde by byla knihovna a pořádaly by se tu výstavy nebo koncerty. Velkolepé prostory nabídnou i novou obřadní síň s původními zrcadly.

„Výhodou je, že každé patro zámku má svůj zvláštní vstup. To by umožnilo, aby v každém patře bylo něco jiného,“ uvedla místostarostka Zdeňka Štěchová.

V 50. letech minulého století se zámek i velká část parku stala působištěm vojenského útvaru. Své školicí středisko si zde zřídila posádka pohraniční stráže. Ta zde působila až do roku 1990.

Ve věži zámku jsou do dnes po vojácích stopy v podobě rytin na stěnách. V budoucnu by měla věž sloužit veřejnosti jako rozhledna.

Podle Zdeňky Štěchové je na opravy nejvyšší čas

Objekt zámku je členitý s velkými prostornými místnostmi, které je možno bez problémů oddělit. Zázemí by v objektu měly najít i různé organizace, spolky a sdružení.

Podle plánů Chodové Plané by ve vyšších patrech mohl být penzion pro seniory převážně s jednolůžkovými pokoji. Domov by zde mohlo najít zhruba 100 seniorů.

V podkroví se vybuduje rehabilitační a relaxační zázemí s masážemi a jiným vybavením.

Odhadované náklady na vnitřní opravy zámku jsou 110 milionů korun. Pokud radnice získá dotace, chce s rekonstrukcí začít příští rok.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio