Chovná stanice policejních psů v Domažlicích končí. Zaměstnanci se mají přesunout do Ústí

28. květen 2016

Jediná chovná stanice pro policejní psy v České republice se po 54 letech provozu zavře. Kvůli údajně nevyhovujícím podmínkám se pracoviště přestěhuje do Prackovic nad Labem. Do zhruba 2,5 hodiny vzdálené obce u Ústí nad Labem se mohou přesunout i zaměstnanci.

„Ani náš vedoucí nechtěl do poslední chvíle říct, že se to bude rušit. Když to vydali v časopise Policista, teprve pak neochotně přiznal, že je to pravda," říká jedna z pracovnic, která nechtěla uvádět své jméno.

Hlavním důvodem, proč chovná stanice v Domažlicích nadobro skončí, bylo podle mluvčí policejního prezídia Ivany Nguyenové snížení kvality chovu štěňat pro potřeby policie. „Jednou z hlavních příčin byly nevyhovující podmínky zoohygieny v ustájení služebních fen, štěňat a mladých psů, výběhu pro chovné feny, nevyhovující porodny a prostory pro odstav štěňat a také nevyhovující výživný stav služebních psů," specifikuje problémy Nguyenová.

Chovná stanice policejních psů v Domažlicích

Podle vedení policie by chovná stanice v Domažlicích navíc potřebovala celkovou rekonstrukci, která nejde dělat za provozu. I proto se teď náhradní chovná stanice zprovozní v Prackovicích nad Labem v Ústeckém kraji, kde postačí menší stavební úpravy. „Ředitelství služby pořádkové policie je zcela přesvědčeno o tom, že chovná stanice Prackovice nad Labem bude zaručovat z chovatelského hlediska lepší podmínky pro chov služebních psů, což je jedna z priorit pořádkové služby," říká Nguyenová.

To se ale nezdá zaměstnancům v Domažlicích. „Prackovice se zavíraly z hygienického důvodu v roce 2012, protože tam byla infikovaná půda. Teď najednou po čtyřech letech zjistí, že to tam bude v pořádku," stěžuje si jeden z pracovníků stanice v Domažlicích.

„Všem zaměstnancům z Domažlic, což je asi 11 lidí, bude umožněno jejich přednostní pracovní zařazení v Prackovicích nad Labem," uvádí Ngueynová. Nikdo ze sedmi oslovených ale nabídku nevyužije, hlavně kvůli vzdálenosti. „To nepřichází v úvahu, protože zbytek rodiny tady má práci, takže ani náhodou," shodují se. „Kdyby mi bylo o 20 let míň, ale kdo mně dneska bude zaměstnávat?" ptá se 59letý pracovník.

Objekt v Domažlicích, který prošel poslední rekonstrukcí v roce 1994, bude po ukončení provozu chovné stanice k dispozici Krajskému ředitelství policie Plzeňského kraje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio