Církevní gymnázium v Plzni hostí pět vysokoškoláků ze zahraničí, kteří se snaží studentům přiblížit svoji zemi a kulturu

6. říjen 2016

Odbourávat kulturní bariéry, předsudky a stereotypy se snaží projekt EDISON. Díky němu do Česka přijelo pět vysokoškoláků ze zahraničí. Navštívili už vybrané školy v Sušici, Karlových Varech a tento týden jsou na církevním gymnáziu v Plzni.

Svoji zemi se snaží studentům představit i 23 letý absolvent bakalářského studia na obchodní akademii v Pákistánu, který se jmenuje Taqweem. Připravil si prezentaci plnou obrázků, hudby a videí.


Projekt EDISON na Církevním gymnáziu v Plzni proběhne ve dnech 3. – 7. 10. 2016. Po tu dobu navštíví školu pět vysokoškolských studentů z Jordánska, Číny, Íránu, Gruzie a Pákistánu. Koordinátorem celého projektu je studentská organizace AIESEC. Stážisté při prezentaci představí své země a jejich sociální, politickou, ekonomickou i kulturní situaci. Projekt EDISON si vzal za cíl zboření mezikulturních bariér, odstranění předsudků a stereotypů.

„Studenty nejvíce zajímá tanec a jídlo, protože tyhle dvě věci jsou v Česku a v Pákistánu velice rozdílné. Když pouštím prezentaci, studenti často začnou tancovat nebo se pohupovat do rytmu. A samozřejmě je zajímá i jídlo, protože to je také úplně jiné,“ říká Taqweem.

Přestože Taqweem je v Česku už nějakou dobu, jsou věci, které ho stále velmi překvapují. Největší kulturní šok však zažil při návštěvě veřejného bazénu v Sušici, kde viděl nahé muže sprchovat se bez plavek. Něco takového v Pákistánu vůbec není možné.

Student Taqweem bydlí po dobu svého pobytu u jedné ze studentek církevního gymnázia. Podle ní občas vzájemně narazí na nějaké kulturní rozdíly, ale nic zásadního to není.

Hodně studentů bylo z prezentace o Pákistánu překvapených. Některé informace pro ně byly úplně nové. Díky projektu se ale cítí obohaceni a to nejen o informace o zemi a její kultuře, ale i o zajímavá setkání. Zlepšují si tak své sociální a komunikační dovednosti.

Studenti církevního gymnázia se do konce týdne dozvědí ještě zajímavosti ze života v Číně, Iráku, Gruzii a Jordánsku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio