Církevní střední školu ve Spáleném Poříčí čeká stěhování

28. červen 2015

Od září příštího roku škola přesídlí do Plzně, rozhodlo o tom Plzeňské biskupství.

Stěhování nemusí být vždy příjemné a jednoduché. Když se má přestěhovat zavedená škola, vyvolává to rozporuplné reakce. Přesně za rok opustí církevní střední škola zámeček ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku a přestěhuje se do Plzně. Rozhodl o tom zřizovatel školy Plzeňské biskupství. Výuka se z komnat a zámeckého parku po 24 letech přesune do klasických tříd, které dosud využívá plzeňské sportovní gymnázium.

Za poslední roky se zhoršila dopravní obslužnost Spáleného Poříčí, ubylo studentů ochotných dojíždět nebo bydlet na internátu. Navíc biskupství získá v Plzni do zápůjčky budovu po sportovním gymnáziu, kam přestěhuje střední školu a za rok tam otevře i svou první církevní základní školu. Hlavním důvody stěhování školy jsou ale ekonomické výhody.

„Čím je míň žáků, tak jsou i menší státní příspěvky, takže biskupství muselo o hodně víc dotovat tu školu a doplatit provozní náklady. Chceme se přestěhovat do města a nabídnout i dalším, aby měli tu školu blíž," popsal cíl stěhování Ján Grajcár z plzeňského biskupství.

Vedení Spáleného Poříčí se obává dopadů stěhování školy na město

Církevní škola je známá pro obor zaměřený na ekologii a ekologická výchova má už ve Spáleném Poříčí dlouhou tradici. Zařízení ji nabízí už sedmnáct let. Stěhování školy tak netěší ani vedení města.

„Já jsem vždycky považoval školu za to nejdůležitější, co se nám v Poříčí podařilo, protože to městečko dává na trochu vyšší úroveň. Hlavně přijde o to, že se tu pohybují mladí lidé, že je tady ta jejich energie," posteskl si starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek. Současně také přiznává, že má škola pro město i ekonomický význam. Zvyšuje kupní sílu a zajišťuje využití různých zařízení, jako jsou například školní kuchyně.

Biskupství slibuje zachování spolupráce školy se Spáleným Poříčím

Městská samospráva není jediná, kdo má ze stěhování školy obavy. Změna vyvolává rozporuplné reakce i mezi učiteli. Většina z nich se přesune do Plzně společně se studenty a ani oni nejsou rozhodnutím o přemístění školy nadšeni.

„Ekologická škola by měla být někde v přírodě, u přírody a ne daleko od přírody," postěžoval si Miroslav Fencl, který na škole studuje právě výše zmíněný obor zaměřený na ekologii, ochranu přírody a prostředí.

Plzeňské biskupství se snaží mírnit obavy města i studentů, slíbilo proto, že spolupráci se Spáleným Poříčí a tamními organizacemi zachová. Studenti oboru zaměřeného na ekologii budou na jižní Plzeňsko i dál jezdit na praxe. Budoucnost budovy školy, poté, co se výuka přestěhuje, ale zatím není jasná. Zámeček ve Spáleném Poříčí vlastní Metropolitní kapitula. Ta také rozhodne, co s ním bude dál a kdo bude areál po odchodu studentů využívat.

autoři: sch , lum
Spustit audio