Co přinese rekonstrukce mostu Generála Pattona v Plzni?

23. listopad 2016

Dlouhé kolony aut a tramvajové zácpy. Mnozí motoristé i cestující MHD s obavami očekávají rekonstrukci mostu Generála Pattona v Plzni. Ředitelství silnic a dálnic je uklidňuje. Chce během oprav zachovat v obou směrech dva jízdní pruhy, takže by zácpy nemusely být větší, než na frekventované Karlovarské třídě obvykle bývají.

Výběrové řízení na zhotovitele už proběhlo a v těchto dnech běží lhůta, během které je možné se proti výsledku soutěže odvolat. Když se tak nestane, bude o zhotoviteli definitivně rozhodnuto. Pak už zbývá jen počkat na jaro. Nebo zkrátka na počasí přijatelné pro stavbu - jak říká ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák.

„Realizace bude probíhat ve dvou letech. Most Generála Pattona jsou vlastně dva mosty těsně vedle sebe a každý z nich potřebuje samostatně na rekonstrukci jednu stavební sezonu. U mostu směrem do Plzně navíc přibyde jeden jízdní pruh, který navazuje na připravovaný třetí jízdní pruh na Karlovarské třídě,“ doplnil Kuťák.

Karlovarská třída bude průjezdná, ale s určitými omezeními

Jak už bylo řečeno, během oprav neubydou jízdní pruhy. Umožní to široké chodníky. Teoreticky se tedy situace pro motoristy zásadně nezmění. Zdeněk Kuťák vychází mimo jiné ze zkušeností s mosty na Rokycanské třídě. Jejich dlouhodobá rekonstrukce se na provozu de facto nepodepsala.

„Když dá pánbůh, mohlo by se vše podařit jako na Rokycanské třídě. Tam při dvouleté opravě mostů žádné kolize nevznikaly a průjezdnost byla v pořádku,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Naopak náměstek primátora Pavel Šindelář z ODS během oprav dopravní komplikace očekává a spolu s nimi i stížnosti od obyvatel. „Stížnosti určitě budou, protože už teď víme, že doprava bude komplikovaná. Karlovarská třída sice bude průjezdná, ale s určitými omezeními a to i na tramvajových linkách,“ řekl.

Tramvaje budou jezdit v některých etapách stavby jen po jedné koleji. Cesta z více než padesátitisícového severního předměstí do centra se tak časově prodlouží.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio