ČOI kontroluje prodejce kaprů. Někteří šidí zákazníky na váze

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) se v těchto dnech zaměřují na prodejce kaprů. Sledují hlavně to, jestli je celý prodej v pořádku. Kromě poctivých prodejců kontroloři narážejí i na ty, kteří například zákazníky šidí na váze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapr

Kapr | Foto: Jiřina Šmídová | Zdroj: Český rozhlas

Kontroloři využili vánočního shonu, aby zkontrolovali jak prodej kaprů, tak třeba prodej vánočních dekorací.

„Spolu s nimi jsem zkontroloval dva prodejce kaprů. První byl bez jakýchkoli problémů, druhý vystavil místo účtenky jen útržek papíru, popsaný obyčejnou tužku bez razítka a bez data nákupu,“ upřesnil redaktor Jan Bachorík, který s ČOI prochází Mostem.

Přehrát

00:00 / 00:00

S kontrolory ČOI vyrazili do ulic redaktoři Jan Bachorík a Martina Klímová

Hůře už dopadly například kontroly v Plzni. „Od rána jsme zkontrolovali tři prodejce a všichni měli nějaké nedostatky. Na dvou místech neměly váhy úřední ověření,“ upřesňuje redaktorka Martina Klímová.

„Nejhůř dopadla třetí kontrola. Samotná váha bez závaží nebyla na nule, ale přidávala zhruba třicet gramů navíc. Pod nádobou na kapry byly ještě zbytky rybích vnitřností a také mokrý hadr. Takže asi tříkilový kapr se kontrolorům prodražil o několik desítek korun,“ dodává Klímová.

Nakupující, kteří mají jakékoli pochybnosti, si mohou nechat ukázat váhu bez závaží. Kapra si také mohou nechat převážit. Při nákupu by obecně měli počkat, až se kapr na váze přestane mrskat. Zapomínat by neměli ani na účtenku, na které by kromě data mělo být zřetelně vypsané, za co nakupující zaplatil.

Kontroloři se v těchto dnech zaměřují i na prodejce vánočních dekorací. Například v Mostě řešili hned několik nedostatků. Nejhůře dopadl stánek, který neměl cenovkou označené žádné zboží. Jasné nebylo ani to, odkud samotný prodejce je.

Vánoční kapr | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme