Čtyřdenní masopustní oslavy skončily v Postřekově na Domažlicku

19. únor 2015

V Postřekově na Domažlicku skončil Masopust. Oslavy tam patří k nejvyhlášenějším a nejrozsáhlejším na celém Chodsku. Svátek hojnosti se slavil čtyři dny za sebou. Mnozí lidé si dokonce kvůli tomu brali dovolenou. Masopustní průvod prošel obcí v úterý.

Masopustní průvod v Postřekově byl pestrý. Letos v něm šlo více než 250 masek, což je skoro čtvrtina obyvatel Postřekova. "Vepředu průvodu jdou dvě droužky s housličkama, který mají černou pásku přes sebe na důkaz toho, že už je konec oslav a muziky. Potom jde ženich a nevěsta, za nimi družičky a svatebčani, Masopusta nesou a potom jde hudba.", popsal průvod jeden z pořadatelů Martin Kuneš.

Na otázku, proč se v Postřekově slaví Masopust čtyři dny, Martin Kuneš odpověděl: "Já už to pamatuju 50 let, co sem chodím. I moje máma mi o tom vyprávěla. Takže to už nikdo neví, jak to vznikalo, to už je tradice, asi dlouhá." V průvodu byli k vidění např. i vojáci, dále velký Masopust, za ním mladí Chodové a Chodky, kteří na ramenou nesli ještě malého Masopusta.

Čtěte také

Masopustní průvod sledovaly davy lidí. Po necelé hodině průvod za všeobecného jásotu a veselí dorazil na místní fotbalové hřiště. Tam si Masopust vyslechl rozsudek smrti: "My sme tady, abysme vodsoudili našeho Masopusta, kterej nám toho nadělal zase dost a dost. Měli jsme ho rádi, ale lepší bude, když se ho zbavíme. Masopuste, Masopuste, podle všech našich paragrafů tě odsuzujeme k trestu smrti oběšením."

Jeho popravou čtyřdenní slavnost vyvrcholila. Po smuteční písni následovala ještě jedna veselá a šlo se do hospody k muzice. Tím čas hojnosti a bujarého veselí končí a začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.

autor: mkl
Spustit audio