Čtyři nové plzeňské zvony vyzvedl jeřáb. Událost sledovaly navzdory dešti stovky lidí

Stovky Plzeňanů sledovaly včera cestu nových zvonů do věže katedrály svatého Bartoloměje. Kompletní sada zvonů chyběla gotickému chrámu přes 70 let. Na čtyři nové vybrali peníze Plzeňané ve veřejné sbírce a v nizozemském Astenu je odlil pražský zvonař Petr Rudolf Manoušek. Celkem jich ale v nejvyšší kostelní věži v republice bude pět. Pátým je Prokop z roku 1835.

První šel nahoru zvon Prokop, který má za sebou nezbytné opravy. Ve věži byl dosud spolu s Annou, která se přestěhovala do Františkánského kláštera, protože by s novými zvony neladila. V okolí katedrály stály stovky lidí, kteří navzdory vytrvalému dešti vše sledovali a fotili.

Všemu byl přítomen i jeden z iniciátorů veřejné sbírky architekt Jan Soukup. „Je to napínavá podívaná, trochu nám to kazí to počasí, člověk bývá potom takový trochu mrzutější, ale věřím, že se to zvládne. Zajímavostí nepochybně je, že od roku 1933 je to pořízení největšího zvonového souboru v našem státě," říká Soukup.

Vyzvedávání zvonů řídil přímo jejich tvůrce Petr Manoušek. Ten vysvětlil, na co se podle něj musí dávat největší pozor a jaká největší rizika při vyzvedávání zvonů hrozí.

„Rizika při manipulaci se zvony vždycky samozřejmě hrozí, protože i pro jeřábníka je to úplně jiná práce než když stěhuje třeba kolejnice nebo betonové panely. Samozřejmě ten zvon je daleko citlivější na nějakou manipulaci, nehledě na to, že s pětitunovým břemenem už se nemůžeme přetahovat, že to musí být všechno na centimetry vyměřené," vysvětluje Manoušek.

Na otázku, zda má strach, odpovídá: „To víte, že mám strach. Strach budu mít do okamžiku, než to bude všechno dokončeno, tzn. ještě tak do polovičky ledna."

Zvony se společně rozezní v lednu

Nejsložitější je manipulace se zvonem Bartolomějem, který má i se zvonovou hlavicí skoro 6 tun a okno, kterým jde dovnitř má po každé straně vůli jen asi 6 centimetrů.

Po zhruba 8 hodinách je všech 5 zvonů v pořádku na věži a jejich společný akord uslyší Plzeňané poprvé 17. ledna při zahájení roku Evropského hlavního města kultury.

Zvony pro plzeňskou katedrálu sv. Bartoloměje
autor: kos
Spustit audio