CzechTek se uskuteční letos legálně

28. červenec 2005

Zřejmě největší taneční akce v Česku CzechTek 2005 se letos uskuteční legálně na soukromém pozemku se souhlasem jeho majitele. Zda je tato informace pravdivá, ale nelze ověřit. Akci však musí povolit minimálně obec, na jejímž území se bude odehrávat. Podle internetových stránek CzechTek 2005 party začíná v pátek, místo konání se do poslední chvíle přísně tají.


Autoři hudby, DJ, majitelé zvukových systémů a další účastníci akce, ale v dnešním prohlášení pro ČTK tvrdí, že splnili všechny zákonné náležitosti k tomu, aby se festival konal bez obtíží. Po skončení CzechTeku bude podle nich, jako v minulosti, zajištěn úklid pozemku. "Na akci samotné bude dostatek mobilních toalet, cisterna s vodou a byly provedeny veškeré úkony související se zajištěním hygieny a bezpečnosti návštěvníků tohoto festivalu," říká se v prohlášení zaslaném od "Freetekno komunity".

Akce se mají účastnit desetitisíce lidí. "Není jisté, jak dlouho festival potrvá, avšak předpokládáme, že stejně jako v předešlých ročnících, opustí většina účastníků místo konání během pondělí či úterý," říká se dále v prohlášení.

Prohlášení také obsahuje, jak se mají účastníci chovat v případě, že budou policií "jakýmkoliv způsobem bezdůvodně obtěžováni". Nemají si například nechat sahat na vybavení či zvukovou aparaturu, nemají ani dávat policii jakýkoliv podnět k zásahu nebo se nechat vyprovokovat ke zbytečné agresi. Účastníci technoparty mají podle pokynů z internetu v případě kontaktu s policií vše pečlivě dokumentovat, zaznamenávat si služební čísla policistů a poznávací značky jejich aut. Mají komunikovat pouze s velitelem zásahu a ne s řadovými policisty, kteří plní rozkazy. O veškerých úkonech policie si mají zúčastnění lidé nechat vystavit kopii protokolu.

Policie na vybraných hraničních přechodech rozdává letáky, které mají cizince především upozornit na to, že akce může být nelegální. Letáky také vyjmenovávají trestné činy, kterých se mohou účastníci technoparty dopustit. Dle policie jen za úterý nebylo do země vpuštěno 27 osob. Důvodem byl špatný stav vozů nebo to, že žádali o vstup jen s kopií cestovních dokladů.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio