Další tři osobnosti vstoupily do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje

20. září 2017

Ve vybrané společnosti se ocitly dvě dámy a jeden muž, významná česká divadelní a filmová herečka, dále historička, publicistka a překladatelka a také český triatlonista a bronzový olympijský medailista. Dvorana slávy hejtmana Plzeňského kraje tak čítá už 34 osobností.

Do Dvorany slávy Plzeňského kraje vstoupila herečka Blanka Bohdanová, ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Irena Bukačová a triatlonista Jan Řehula. Dvoranu založila někdejší hejtmanka Milada Emmerová, která stála v čele kraje od roku 2008. Od té doby do dvorany zvou a vyznamenávají osobnosti, které se narodily na území Plzeňského kraje nebo v něm dlouhodobě žijí nebo v kraji působí a výsledky jejich práce přesáhly hranice regionu. Vyznamenaná osobnost také v daném roce například slaví významné životní jubileum.

Blanka Bohdanová se narodila v Plzni, své místo ve dvoraně si vysloužila také tím, že je úspěšnou herečkou, malířkou, výtvarnicí, pedagožkou. Je také nositelkou dvou cen Thálie i Cen Františka Filipovského za dabing, má na svém kontě nespočet divadelních, filmových a televizních rolí a dodnes je členkou činohry Národního divadla. Hejtman Josef Bernard z ČSSD také ocenil její občanské postoje v roce 1968. Za tyto postoje potom musela čelit různým zákazům.

Další z trojice nových členů je Irena Bukačová, dlouholetá ředitelka muzea a galerie v Mariánské Týnici. V jejím případě hejtman vyzdvihl hlavně její obrovskou zásluhu na obnově a znovuoživení kutlkurního života v Mariánské Týnici. Irena Bukačová vystudovala filozofii, dějepis a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, doktorát získala z dějin italské filozofie. Její práce jsou zaměřeny na památkovou péči a region severního Plzeňska.

Český triatlonista Jan Řehula je posledním, kdo si tentokrát vysloužil poctu vstoupit mezi významné osobnosti regionu. K jeho největším úspěchům patří bronzová medaile z olympiády v Sydney v roce 2000. Řehula působil u jihokorejské triatlonové reprezentace. Nyní je trenérem české triatlonové reprezentace a právě to, jak úspěšně reprezentuje kraj, ho dostalo do krajské síně slávy.

První členové do krajské dvorany slávy vstoupili před osmi lety v listopadu 2009, byli to zpěvák Karel Gott, jazykovědec Lumír Klimeš a cvičitelka Anna Maurerová. V dalších letech pak vešli do dvorany například folkloristé Zdeněk Bláha nebo Antonín Konrády, biskup František Radkovský, divadelníci Jiří Suchý nebo Antonín Procházka, pěvkyně Eva Urbanová, sportovci Zdeněk Štybar, Kateřina Emmons nebo Pavel Horváth. Předloni to byl také podnikatel Josef Bernard a právě on o dva roky později, dnes už coby sociálnědemokratický hejtman, ocenění předával a dvoranu opět rozšířil.

autoři: sch , lum
Spustit audio