Dalším obdarovaným v projektu Ježíškova vnoučata je pan Jiří z Horní Břízy

O tom, že hudba sbližuje, není pochyb. A potvrzuje to i další splněné přání Ježíškových vnoučat. Tentokrát k tomu hrála tahací harmonika.

Pan Jiří Chroust žije v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Horní Bříze na severním Plzeňsku. Je mu 81 let. Na tahací harmoniku hraje už víc než 40 let. A protože ho hra stále baví, přál si s někým zahrát duet. To mu přijel splnit mladý muzikant Petr Lüftner až ze severních Čech.

„Byla to shoda okolností. Já jsem v jeden den o tomto projektu slyšel třikrát. Když jsem potom projekt vyhledal a viděl, že si pán přeje zahrát duet na harmoniku, přišlo mi to jako super přání a chtěl ho splnit,“ řekl Petr Lüftner.

Podle sociální pracovnice Květuše Bartáskové je pan Chroust samotářský člověk. Jeho nejmilovanější společnicí je právě tahací harmonika.

Harmonika pana Chrousta doprovází téměř na každém kroku

„Pan Jiří žil dlouho sám. Do svého pobytu u nás se staral o maminku, kterou měl doma. Jeho zdravotní stav se ale zhoršil, a tak bylo potřeba poohlédnout se po nějakém zařízení. Když přicházel, měl jedno velké přání, aby si mohl vzít harmoniku sebou. Na tu hraje rád a téměř denně. Sociální pracovník s panem údržbářem mu dokonce uzpůsobili chodítko, aby si mohl harmoniku odvézt, kam potřebuje,“ popsala Květuše Bartásková.

Ačkoliv se Jiří Chroust a Petr Lüftner viděli poprvé, na jejich hře to nebylo poznat. Podle vlastních slov se dokázali sehrát a shodnout, i když má každý jiný styl. Společně hráli zhruba dvě hodiny a některé z písní si s nimi zazpívali i další klienti domova.

autoři: čer , jik
Spustit audio