Dejte najíst hladovým, Národní potravinová sbírka začíná!

20. listopad 2015

Už třetí ročník charitativní sbírky potravin se zítra rozjíždí v celém Česku. Pomoc míří k seniorům, matkám v nouzi i bezdomovcům.

V Česku se už potřetí koná charitativní Národní potravinová sbírka. Ve vybraných hypermarketech v různých městech se 21. listopadu objeví dobrovolníci v modrých zástěrách se znakem košíku. V Plzeňském kraji sbírka probíhá na pěti místech v Plzni, pak také v Tachově, Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a letos poprvé i v Sušici.


V Plzeňském kraji se můžete zapojit v těchto řetězcích:
Tesco, Domažlická 909, Klatovy
Kaufland, Pivovarská 700, Domažlice
Penny, Domažlická 870/II, Klatovy
Globus, Chotíkov 385, Plzeň
Albert, Rokycanská 2656/2, Plzeň
Tesco, Rokycanská 1385/130, Plzeň
Kaufland, J. Růžičky 1226, Rokycany
Tesco, Americká 47, Plzeň
Penny, Nádražní 1213, Sušice
Tesco, U Letiště 2/1074, Plzeň – Borské Pole
Tesco, ul. Hrádecká 1310, Sušice
Tesco, Sokolovská, Tachov

„Lidé mohou nakoupit potraviny, které dostanou na letáku přímo v tom řetězci a darovat je potom dobrovolníkům, kteří budou stát u kas. Mezi nejčastější komodity patřily trvanlivé potraviny typu těstoviny, rýže, luštěniny, mnoho konzerv, instantních polívek atd.," uvedl koordinátor pro Národní potravinovou sbírku v Plzni Jan Jung. Loni se takto v celém Plzeňském kraji podařilo vybrat tři a půl tuny potravin.

Rychle se kazící potraviny a alkohol raději nenoste!

I letos je velký zájem hlavně o konzervy, paštiky a podobně. Prioritu mají potraviny, které se nemusí tepelně upravovat. Někteří klienti sociálních služeb totiž ani nemají možnost si jídlo ohřát. Současně jsou i potraviny, které by lidé naopak nosit vůbec neměli.

„Nejsou příliš vhodné třeba alkoholické nápoje, nejsou dobré potraviny, kde je nějaká minimální trvanlivost. Případně by měly být skladovány za nějakých speciálních podmínek, jako jsou jogurty nebo chlazené potraviny jakéhokoliv typu," přiblížil Jan Jung.

Když sbírka skončí, putují vybrané potraviny jednotlivým organizacím, které potravinovou sbírku zřizují, tedy organizacím poskytujícím sociální služby. Ty se pak postarají o to, aby se jídlo dostalo k jejich klientům. Neznamená to ale, že by se vybrané potraviny dostaly třeba jen do Plzně nebo jiných velkých měst.

„Potraviny zůstanou v místech, kde byly vybírány a budou zase distribuovány lidem, kteří to potřebují v jednotlivých místech," vysvětlil plzeňský koordinátor Jung.

Jídlo pomáhá těm, kteří si ho nemohou dovolit

Mezi klienty organizací poskytujících sociální služby jsou například matky s dětmi, které se nacházejí ve složité životní situaci. Jsou tam také celé rodiny, kde jsou oba dospělí nezaměstnaní. Jídlo ze sbírky míří samozřejmě i k bezdomovcům a také k seniorům. Ti se totiž někdy pohybují na hranici chudoby a svým příjmem nedosáhnou na to, aby si mohli nakoupit.

Pomoct může každý tím, že se do Národní potravinové sbírky zapojí. Potraviny je možné odevzdávat ve vybraných městech a obchodech už zítra v době od 8:00 do 20:00 hodin. Další podrobnosti včetně seznamu spolupracujících obchodů jsou dostupné na adrese: http://potravinypomahaji.cz/

Pomáhat lze i mimo termín pravidelné celostátní potravinové sbírky. Zájemci se mohou celoročně obracet na tzv. potravinové banky. Ty jsou na darech závislé a pomoc přijmou rády kdykoli.

Potravinové banky potřebují nejen potraviny k distribuci, ale také malý pracovní tým vybavený nákladním vozem, sklad s lednicemi, mrazicími boxy a vysokozdvižný vozík. To všechno stojí určité peníze. Banky proto vítají sponzory, kteří mohou nabídnout buď finanční dary k zajištění provozu banky, hmotné dary, subvence, nebo převzetí a krytí finančních nákladů na provoz organizace a samozřejmě také samotné potraviny, které jsou hlavním předmětem dalšího přerozdělování odběratelům.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio