Den architektury v Plzni nabídne prohlídky unikátních a běžně nepřístupných interiérů

Plzeň se i letos zapojí do Mezinárodního dne architektury. Ten připadá na 5. října a na rozdíl od předchozích let se tentokrát organizátoři zaměřili na interiéry. Lidé se tak mohou podívat i do domácností nebo do útrob onkologického centra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Architektonický projekt

Architektonický projekt | Foto: Fotobanka stock.xchng

Celorepublikový festival se koná už počtvrté a Plzeň je od začátku jeho součástí. V předchozích třech ročnících šlo ale spíše o představení staveb zvenčí. Urbanisticko-architektonické vycházky vedly většinou centrem města a lidé u vybraných budov debatovali.

Loni mohli navíc návštěvníci navíc debatovat i s pamětníky jednotlivých míst. Letošní ročník bude ale podle Marka Siváka z Plzně 2015 zcela odlišný. „Změnou je, že jsme se rozhodli, že letošní ročník dne architektury věnujeme návštěvám samotných interiérů budov,“ říká.

Lidé tak mohou letos nahlédnout do centrální požární stanice na Košutce, do onkologického centra fakultní nemocnice nebo na slovanskou radnici. K vidění budou ale i soukromé prostory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeň nabídne během Mezinárodního dne architektury prohlídku interiérů zajímavých domů. Marek Sivák z projektu Plzeň 2015 sděluje podrobnosti

„Zmínil bych vilu na Skalce, tato zajímavá stavba byla i součástí cyklu Šumná města. Mimo to je tam například nově rekonstruovaný byt ze 60. let v Plzni na Slovanech,“ dodává Sivák.

Byt zrekonstruovala Tereza Nová, která sama bude bytem provázet. I když je byt oficiálně v retro stylu, autorka vidí hlavní změnu jinde.

„Myslím si, že to hlavní, o co v tom bytě šlo, je očistit poměrně kvalitní architekturu z 60. let od nánosů dalších rekonstrukcí, propojit prostory. Jsou tam různá interiérová okna. Šlo tam spíš o práci se světlem a prostorem,“ popisuje.

„Retro je sice fajn, vnáší to ducha z doby vzniku domu, ale myslím, že to je věc, která se dá za pár let proměnit. To, co je důležité, je to, jak jsme zacházeli s celkovým prostorem bytu,“ doplňuje.

Zájemci se musí předem registrovat

A Tereza Nová se podílí i na další stavbě, která bude 5. října lidem přístupná. Netradiční řadové rodinné domy ve Zruči u Plzně jsou těsně před finálním dokončením.

„V současnosti se zrovna dokončuje jeden vzorový dům, kde už probíhá i dokončení interiérů, kuchyně, koupelny. Ten bude určitě zpřístupněný, protože Den architektury je o tom, poznávat architekturu nejen zvnějšku, ale trochu se podívat i do prostoru, jak působí uvnitř,“ vysvětluje architektka.

Zájemci o prohlídky jednotlivých objektů se musí předem registrovat. Jelikož jde o prohlídku interiérů, jsou počty omezeny na 20, v některých případech 30 návštěvníků. Termíny jsou pro všechny objekty tři – ve 14, 15 a 16 hodin.

„Celková kapacita prohlídek je dokonce větší, než kolik lidí celkově chodilo na ty urbanisticko-architektonické procházky. Kdyby se naplnila plně, je to okolo 800 lidí. Naším cílem je dopřát jim prohlídku v takovém množství lidí, aby to pro ně bylo zajímavé, mělo význam, aby mohli prohodit s architekty a uživateli staveb pár slov,“ uzavírá Marek Sivák.

Zájemci najdou veškeré informace na internetových stránkách denarchitektury.cz.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme