Desítky dělníků budují spalovnu odpadu v Chotíkově, projekt Plzeňské teplárenské je za polovinou

Stavba spalovny v Chotíkově u Plzně je za polovinou. Zařízení na zpracování a další využití komunálního odpadu buduje Plzeňská teplárenská. Spalovna za dvě miliardy korun má od příštího roku spalovat desítky tisíc tun odpadu ročně.

Podle generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely pomáhá práci i mírné počasí, díky kterému může i teď být na stavbě kolem 70 dělníků.

„Jsme rádi, že se nám podařilo částečně zkrátit ten výpadek, který generální dodavatel ve stavební části měl. Takže dneska nám spalovna úspěšně roste. Máme namontovanou téměř veškerou technologii. Teď bychom ji měli opláštit, dát jí ten kabát a měla by se začít oživovat tak, abychom příští rok v létě už provedli první palivové zkoušky," říká Drápela.

Spalovna usiluje o evropskou dotaci

Zkušební provoz ve spalovně začne příští rok 4. prosince. Plný výkon bude mít od ledna 2016, ročně by měla zpracovat kolem 95 tisíc tun odpadu.

Polovinu potřeb spalovny zajistí odpad z Plzně. Další svozová místa budou v Kralovicích na Plzni - severu a mělo by vzniknout také překladiště odpadů na skládce města Klatovy.

Teplárna také stále usiluje spolu s ministerstvem životního prostředí o dříve zamítnutou evropskou dotaci, která by projekt spalovny zlevnila. Podle Tomáše Drápely by byla škoda, kdyby dotaci nedostala, protože spalovna je městský, a ne privátní projekt.

Teplárna žádala o dotaci před třemi lety. Splnila všechny požadavky Evropské komise, stát ale nedotáhl plán odpadového hospodářství a zákon o odpadech.

Svoz odpadu v Plzni zlevní

V Plzni začne příští rok v září fungovat nový systém svozu odpadu, který bude kompletně zajišťovat teplárna prostřednictvím své firmy Plzeňské komunální služby. Cena za svoz bude poloviční než doposud, město totiž odhlasovalo, že druhou polovinu za obyvatele zaplatí.

Spalovna Chotíkov - umístění v terénu
Spustit audio