Déšť na západě Čech zvedá hladiny řek

29. červen 2017

Extrémní déšť v noci a ráno zasáhl většinu Plzeňského a Středočeského kraje a také Prahu. V Plzeňském kraji silně prší v okresech Plzeň-jih, Plzeň-město a Rokycany. To se už projevilo i na řekách. Na prvním povodňovém stupni je už Klabava v Hrádku u Rokycan a v Rokycanech Na Pátku.

Až do večera bude v západní polovině Čech vydatně a vytrvale pršet. V Plzeňském kraji zatím nejvíc napršelo v Brdech a v Podbrdí. Odborníci nevylučují, že hladiny řek budou ještě stoupat. Aktuální stav toků v regionu mohou lidé sledovat zde.

„Napršelo poměrně hodně srážek v oblasti Brd a Podbrdí v úhrnu od 50 do 70 milimetrů, takže toky, které pramení v oblasti Brd a Podbrdí budou nadále stoupat, budou překračovat první resp. i druhý stupeň povodňové aktivity. V povodí Klabavy, případně Úslavy nelze vyloučit i překročení limitu pro třetí stupeň povodňové aktivity," popsal situaci plzeňský hydrolog Pavel Kopeček.

Čtěte také

Až do dnešních 17 hodin platí výstraha meteorologů na extrémní srážky pro Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje. Tady se to týká okresů Plzeň-jih, Plzeň-město, Plzeň-sever a Rokycany.

Během odpoledne se budou srážky přesouvat víc na sever. Povodňová pohotovost pro jižní Plzeňsko a Rokycansko platí až do pátečního rána. Během dnešního dopoledne navíc meteorologové varování před vydatným deštěm rozšířili taky pro Karlovarský kraj.

Déšť ráno zastavil vlaky mezi Prahou a Plzní, víc práce mají i hasiči

Prudký a vydatný déšť dnes ráno přerušil provoz na frekventované železniční trati mezi Prahou a Plzní. V úseku Radotín - Řevnice museli železničáři zastavit vlaky kvůli podemleté trati. Během hodiny byl provoz obnoven, jezdí se ale jen po jedné koleji.

Cestující tak musejí počítat se zpožděním 5 až 20 minut. České dráhy předpokládají, že omezení by mělo trvat do druhé hodiny odpoledne.

Zaplavený podchod v Mokropsech.

Hasiči v Plzeňském kraji už od rána zasahovali ve 23 případech, kdy bylo potřeba odčerpávat vodu.

Nejvíc zásahů bylo v okolí Blovicka, Přešticka, Rokycan a v současné době zasahujeme v okolí Mirošova a přímo v Mirošově. Víceméně se jedná o zatopené sklepy, zprůchodnění odvodňovacích kanálků," shrnul charakter zásahů velící důstojník směny hasičů Štefan Livinka.

Velký pozor by si tak měli dávat i řidiči. Besip doporučuje na silnicích výrazně zpomalit, nechávat si větší rozestupy a vyhýbat se hlubokým kalužím. Auto se totiž kvůli extrémním dešťům může na silnici lehce dostat do smyku.

autor: sch
Spustit audio