Děti jsou v klatovském Pavilonu skla vítány

25. červenec 2016

Expozice plná křehkých vzácných váz, skleniček a dóz není vhodným místem pro děti. To bude zřejmě všeobecný názor dospělých. Opak je pravdou. V Pavilonu skla neboli Pasku v Klatovech jsou děti vítány. Připravili pro ně zde speciální prohlídky.

Děti nejenže expozici procházejí, ale dostávají také úkoly. Ty menší třeba hledají na jednotlivých skleněných kusech vyobrazená zvířata, ty starší tvoří šablony, které by se daly použít při zdobení skla, vyplňují pracovní listy, skládají puzzle a podobně.

V Pavilonu skla, neboli Pasku, totiž pro děti připravili speciální prohlídky

Prohlídka pro děti trvá asi hodinu. „Děti se dozví, jak se sklo dělalo, jak se barvilo, kde byla sklárna nebo kolik lidí tu pracovalo,“ říká pracovnice Pasku Marie Kubalíková. Děti si mohou prohlédnout a opatrně osahat i skleněné střepy nebo sklářskou píšťalu.

Výstavní pavilon v zahradě u Muzea Dr. Karla Hostaše byl postaven v 60. letech 20. století pro výstavy klatovských karafiátů. Později byl ale využíván pro účely převážně amatérských uměleckých výstav, které bývaly velmi populární. V 80. letech byl pavilon rekonstruován, ale záhy začal sloužit jen jako depozitář muzea. Jako součást muzea později přešel do majetku nově vzniklého Plzeňského kraje. V roce 2012 se podařilo Městu Klatovy získat pavilon zpět výměnou s krajem a to otevřelo cestu k jeho revitalizaci. Základem expozice je unikátní soukromá sbírka šumavského skla firmy Lötz, doplňovaná příležitostnými výstavami českého i zahraničního skla.

Pavilon skla v Klatovech je otevřený denně od 9 do 17 hodin. Dovnitř je možné vjet i s kočárkem, objekt je bezbariérový.

autor: iko
Spustit audio