Děti z Plzeňského kraje pomáhají čtením

18. květen 2017

Některé děti a školy z Plzeňského kraje podporují charitu prostřednictvím projektu Čtení pomáhá. Díky němu se každoročně různým nadacím rozdělí až 10 milionů korun. V celém Česku je do projektu v současnosti zapojeno skoro 230 tisíc mladých čtenářů.

Projekt Čtení pomáhá, podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Dlouhodobě čtením pomáhají například děti z 2. základní školy v Plzni.

„My v tomto projektu pracujeme již od roku 2012 prostřednictvím mimočítankové četby a myslím, že jsme pomohli mnoha charitativním organizacím či jednotlivcům. Aby se mohly děti do projektu zapojit, musí se nejprve zaregistrovat na webových stránkách, poté můžou vybírat z nabídky minimálně 120 knih. Po přečtení knížky mají možnost vyplnit test, a v případě úspěšného zodpovězení všech otázek je jim připsán kredit 50 korun, který mohou obratem věnovat na jeden z nominovaných dobročinných projektů,“ řekla učitelka Eva Páníková, která se o projekt na 2. Základní škole Plzeň stará.

Projekt Čtení pomáhá, podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti


Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách projektu ctenipomaha.cz

Pomoc se dostala například pacientům Centra Hájek

Mezi projekty už několikrát uspělo ozdravné středisko Centrum Hájek nedaleko Plzně, které jako jedno z mála v celém Česku pečuje o děti s handicapem.

„Již v roce 2015 jsme získali speciální rehabilitační židličku, která se používá při denních činnostech v denním stacionáři. Další věcí, kterou jsme teď obdrželi, jsou tři elektrická lehátka, jež budou sloužit v balneoterapii při manipulaci s klientem. Budou je využívat děti ve věku 1 až 15 let, s tím nejtěžším postižením jako je dětská mozková obrna, ortopedické vady páteře, degenerativní onemocnění svalstva, trvalé následky po úrazech a podobně. Jsme vděční, že jsme byli vybráni a že nás projekt Čtení pomáhá podpořil. Budeme velmi rádi, když nám zachová přízeň i nadále,“ uvedla projektová manažerka Centra Hájek, Markéta Jungová.

Některé děti a školy z Plzeňského kraje podporují charitu prostřednictvím projektu Čtení pomáhá

Čtením pomáhá například i páťačka Vanda, která je ráda, že může nejen pomoci a že má její čtení smysl. Učitelka Eva Páníková věří, že projekt pozitivně ovlivní děti i do budoucna: „Bylo by krásné, a já v to pevně věřím, kdyby si děti díky tomuto projektu odnesly do života, potažmo do své dospělosti, potřebu pomáhat těm, kteří to potřebují. A aby vnímaly, že na dobročinné činnosti, byť v nepatrném měřítku, by se měl podílet každý z nás.“

autoři: mkl , jik
Spustit audio