Divadelní léto pod plzeňským nebem se rozjelo

4. červenec 2012

Historická satira na současnou frašku - tak charakterizuje tvůrčí tým novou inscenaci festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem s titulkem V nouzi poznáš přítele. Festival probíhá v centru Plzně už popáté. Reprízy jsou s přestávkami naplánovány do 19. července.


Léto pod plzeňským nebem nabízí každý rok nabízí novinku a reprízy některé z předchozích titulů. Premiéra letošní inscenace připadla na 2. července. Autor komedie V nouzi potkáš přítele se skrývá pod pseudonymem Jean Rets Comme Dieu .

Hvězdou letošního ročníku festivalu je Renata Visnerová -Prokopová, známá především z televizních seriálů. V režii Viléma Dubničky dále hrají Kryštof Rímský, Michal Štěrba, BronislavKotiš, Petr Borovský, Jana Zenáhlíková, Štěpánka Křesťanová, Zdeněk Rohlíček, Antonín Procházka ml. A Radek Štědronský Schejbal.

Letos se hraje na zahradě Měšťanské besedy v Plzni a v letošním roce také poprvé festival na jeden večer opustí centrum Plzně a 5. července bude hostovat v areálu kláštera v Plasích. Zúčastnit se ale mohou i Plzeňané. Speciální autobus odjíždí směr Plzeň-sever v 17 hodin od Informačního centra města Plzně. Prohlídka kláštera začne v 19 hodin, představení ve 20:30.


Festival svůj program rozšířil i na odpolední hodiny. Nachystány jsou například pohádky pro děti , dřevěná dílna Báry Hubené nebo workshop tanečnice a choreografky Petry Parvoničové. Výjimkou je představení 2x Goldoni, které se hraje 7. července ve 20:30 v zahradě Měšťanské besedy.

Inscenací 2x Goldoni se představí divadelní potěr z pražské DAMU. Jedním z hlavních iniciátorů projektu je student herectví Petr Šmíd, který před rokem absolvoval plzeňské Gymnázium Františka Křižíka. Studenti 1. až 4. ročníku DAMU našli na gymnáziu zázemí a mohli zkoušet.


Festival bude pokračovat od 24. do 30. července ve dvoře hotelu Marriott, kdy nabídne loni premiérovaný titul, Shakespearovu komedii „Marná lásky snaha".

autor: Petra Kosová
Spustit audio