Dívčí taneční skupina 11 Stars pomáhá rodině postiženého Filípka z Ostrovců

26. červenec 2017

Pomoci postiženému chlapci Filípkovi Směšnému z Ostrovců na Tachovsku se rozhodly holčičky z taneční skupiny 11 Stars v nedalekém Černošíně. Rodina Směšných potřebuje speciálně upravené auto, aby mohla Filípka převážet do plzeňského Domova Nováček nebo na speciální vyšetření.

Filípkovi je devět let. Narodil se jako zdravé miminko. V pěti měsících podstoupil zdánlivě jednoduchý zákrok - punkci mozkomíšního moku, který se v hlavičce špatně vstřebával. Jenže přišly komplikace.

„Oznámili mi, že jim to syn nerozdýchal, dostal velké křeče a museli ho uvést do umělého spánku. Když ho probudili, nesál, nepolykal a byl úplně mimo. Filipovi bylo letos devět, ale vývojově je na úrovni půlročního dítěte. Má epilepsii, skoliózu a žije si ve svém světě. Díky Vojtově metodě jsme se z toho trochu dostali. Nikdo už ale nepředpokládá, že by se jeho stav v budoucnu zlepšil,“ řekla maminka Filipa, Eva Směšná.

Speciálně upravené auto, které rodina potřebuje, stojí až 900 tisíc korun, což je pro rodiče Filípka neúnosná částka. Bez něj se ale neobejdou.

„Přeprava do Plzně a zpět domů začíná být hodně náročná. Do auta ho musíme dávat i vyndávat ve dvou. Ve speciálním voze je vše upraveno tak, že by Filip mohl zůstat ve svém vozíku a do auta by ho přemístila plošina přes kufr. V autě je možné se k němu ihned dostat, neboť má záchvaty a je nutné okamžitě reagovat na synovy podněty,“ vysvětlila Eva Směšná.

Pomoc a účast lidí se nedá vyvážit

Rodina už založila transparentní účet, kam může kdokoliv přispět. V současnosti je tam necelých 40 tisíc korun. V srpnu by ovšem mohla částka narůst a to díky zmíněné taneční skupině 11 Stars.

„To gesto je úžasné. Je to milé od lidí, kteří nás většinou ani osobně neznají, a stejně jsou ochotni nám pomoci. Za celou rodinu tímto děkuji všem, kteří nám jakkoliv pomáhají, protože ta účast lidí se nedá vyvážit,“ doplnila maminka Eva.

Holčičky se o situaci Směšných dozvěděly od Filípkova bratra Davida, který s nimi chodí do školy. Spolu se svojí trenérkou Veronikou Merglovou oslovily fotografa Jakuba Medňanského, a ten s nimi v zahradách svojšínského zámku nafotil kalendář, který bude v prodeji v srpnu.

Tím ovšem pomoc taneční skupiny nekončí. 13. října přijde na řadu ještě benefiční večer, na kterém skupina 11 Stars vystoupí. Výtěžek z představení potom malé tanečnice předají Filipovým rodičům.

autoři: kos , jik
Spustit audio