Dlouho připravovaná protipovodňová opatření v Rokycanech se zatím stavět nebudou

Protipovodňová opatření na řece Klabavě v Rokycanech zatím dělníci stavět nebudou. Povodí Vltavy, které je investorem skoro půlmiliardové stavby, musí nechat vypracovat nový posudek. Ministerstvo životního prostředí totiž vyhovělo ekologům z rokycanské organizace Kulíšek, kterým vadí plánovaná podoba stavby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Klabava v Rokycanech

Řeka Klabava v Rokycanech | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

„Žádná veřejná diskuse neproběhla. Lidé nebyli vyzváni k tomu, aby si řekli, co by se jim líbilo,“ tvrdí Daniel Šatra, předseda organizace ČSOP Kulíšek Rokycany.

„Vadí nám, že současný vzhled řeky, která je v podstatě kamenem vydlážděný kanál, zůstává zachovaný. Zůstává zachována nepřístupnost řeky. Jediná oprava, která tady proběhne, je vystavění nábřežních zdí, které budou vysoké asi 110 centimetrů,“ uvádí Šatra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protipovodňová opatření na řece Klabavě v Rokycanech zatím dělníci stavět nebudou. V Rokycanech natáčela Monika Zettlová

„Jsem přesvědčená, že by to mohlo být i jinak. Město by mohlo být zelené, mohlo by se tady u řeky žít, chodit sem na procházky,“ říká Ludmila Marková, členka organizace ČSOP Kulíšek Rokycany.

„Přáli bychom si, kdyby všechny zúčastněné organizace přehodnotily svůj postoj tak, že minimálně pozastaví realizaci tohoto projektu. A začnou od nuly veřejnou diskusí s občany města. Nechají vypracovat variantní řešení, nejen jedno. Vybere se něco, co bude vyhovovat jak po stránce vodohospodářské, tak po stránce urbanistické a po stránce žití ve městě,“ dodává Šatra.

Protipovodňová opatření v Rokycanech se připravují už 14 let. Projekt je hotový od roku 2007 a podle Povodí Vltavy nepřichází v úvahu žádná jiná varianta.

„Je to silně urbanizovaná část města Rokycany, která má být chráněna proti povodním. A jsou to majetkoprávní poměry v dotčené lokalitě, kde většina pozemků není ani v majetku města, ani ve správě národního podniku Povodí Vltavy,“ vysvětluje mluvčí podniku Hugo Roldán.

Na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí teď musí Povodí Vltavy nechat vypracovat nové biologické hodnocení lokality, což stavbu zpozdí minimálně o jeden rok.

Okolí řeky Klabavy v Rokycanech | Foto: Monika Zettlová

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme