Dlouhodobě odstavená auta musí jejich majitelé nahlásit úřadům

23. listopad 2015

Auta léta odložená v depozitu je nutné ještě do konce roku nahlásit úřadům. Pokud to jejich majitelé neudělají, nebude možné je už nikdy znovu přihlásit.

Někteří lidé si ve stodole nebo v garáži hýčkají starého plechového miláčka, odhlášené auto, které by jednou rádi zprovoznili. Právě oni by proto neměli zapomenout do konce roku zajít na úřad. V případě, že to neudělají, už na silnici nevyjedou.

„Máme 15 nebo víc než 15 let doma vyřazené auto, Škodovku stovku po dědečkovi, čili to auto je v depozitu více než 15 let. Stojí v garáži a je hrozně hezké, zachovalé. Jako dítě jsem s ním jezdíval s dědečkem a babičkou, tak bych chtěl to auto znovu používat a teď nevím pořádně, co s tím. Jestli mi ho někde jsou schopni přihlásit," vylíčil svoji situaci majitel auta v depozitu pan Jiří z Plzně.

Motoristé, kteří mají podobně jako on doma léta odhlášené auto, mají jen posledních pár týdnů na to, aby našli velký technický průkaz a došli na odbor dopravy nebo registr vozidel ve svém městě. Tam musí do konce roku 2015 nahlásit, na jaké adrese se auto nachází a k jakému účelu bude využito. Tato povinnost se týká všech vlastníků vozidel, kteří dali své auto do dočasného vyřazení před 30. červnem 2013. Pokud to tito vlastníci neudělají, budou mít od 1. ledna smůlu.

„Tato vozidla automaticky zaniknou a nebude možné je už nikdy provozovat," upozornil vedoucí registru vozidel v Plzni Jiří Marek.

Nové nařízení pomůže těm, kteří mají v depozitu už neexistující auto

Jen v Plzni eviduje registr vozidel asi pět tisíc takových aut. Ve skutečnosti jich ale bude méně. Některá ta auta už dnes neexistují.

„Je to jakýsi nešvar české povahy z minulosti, kdy si řidič shromažďoval doklady od vozidla s tím, že někdy si nějaké vozidlo přiveze ze zahraničí, udělá nějakou výměnu karoserie či motoru a tak podobně. Ovšem postupem času, jak vývoj ukázal, tak dneska už je to zcela zbytečné. Není problém v podstatě přihlásit jakékoliv vozidlo," vysvětlil Jiří Marek.

Lidem, kteří mají v depozitu neexistující auto, nové nařízení pomůže. Minimálně jim ušetří další běhání po úřadech.

„Majitel toho vozidla neudělá zánik vozidla jiným způsobem, než že musí předložit protokol o ekologické likvidaci tohoto vozidla. Pakliže to vozidlo nemám, tak nejsem schopen tuto podmínku splnit. Takže pro tyhle vlastníky těchto vozidel dá se říct, že je to vysvobození a po Novém roce, když jim to zanikne, tak oni mají svůj problém vyřešen," doplnil vedoucí registru vozidel Jiří Marek.

V souvislosti s dočasným vyřazením auta z evidence je třeba zmínit ještě jednu novinku. Týká se nově dočasně vyřazených aut, jejich majitelé musí po roce neprodleně oznámit adresu, na které se vozidlo nachází a také k jakému účelu bude využito. Stanoví to nová právní úprava. Pokud tyto údaje vlastník auta úřadům nenahlásí, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun.

Bližší informace včetně kontaktů jsou k dispozici na stránkách Pracoviště odboru registru vozidel a řidičů, Magistrátu města Plzně

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio