Dnes se koná protestní akce proti jadernému úložišti. Na všech sedmi vytipovaných lokalitách

24. duben 2016

Sedm obcí se dnes bude bránit proti hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu. Druhý ročník akce Den proti úložišti má upozornit na jejich zásadní nesouhlas s úložištěm na vytipovaných místech, ale i s ukvapeným rozhodnutím ukládat vyhořelé jaderné palivo právě pod zem. Nesouhlas s úložištěm mohou lidé ztvrdit svým podpisem ve společném prohlášení.

„Ve všech obcích jsou již nyní připraveny petiční listiny s prohlášením, kde mohou občané nebo podpůrci našeho snažení dávat své podpisy. Na sobotu máme připravená i dvě zásadní prohlášení, která budeme směřovat vládním institucím,“ říká starosta Chanovic, jedné z dotčených obcí Petr Klásek, který se problematikou úložiště zabývá už od samého začátku v roce 2003.

Společné pochody, maraton, koncerty a další akce se budou konat kolem Březového potoka v obcích, které pro jaderné úložiště vytipovala Správa úložišť radioaktivních odpadů. Hlavní program se odehraje v Pačejově a zahájí ho v poledne zvonění zvonů. Také Chanovice, Kvášňovice, Maňovice, Olšany, Velký Bor a Horažďovice chtějí společně upozornit na chybějící legislativu, která by zajišťovala lepší postavení vytipovaných obcí, a na nejasná pravidla výběru lokalit. Starostové, stejně jako obyvatelé Horažďovicka nesouhlasí s možností, že radioaktivní odpad skončí na území právě jejich obce.

Úložiště už teď narušuje rozvoj obcí

Ačkoli má úložiště vzniknout až v roce 2065, už nyní se starostové potýkají s řadou problémů a pochybností. „Nesmíme zapomenout na to, že se sice mluví o hlubinném úložišti, ale i nadzemní areál je poměrně veliký a budou tam ochranná pásma. Některé vesnice poblíž úložiště tak zřejmě ztratí takzvanou obytnou funkci. To znamená, že se tam nebude moct dát žít,“ obává se Klásek.

Situaci v obcích komplikuje i fakt, že dosud není zřejmé, kterou lokalitu Správa nakonec vybere. „Život obce to poznamenává docela podstatně, protože to brzdí veškeré rozvojové záměry. Dneska když se tady někdo zajímá o koupi nemovitosti a přijde řeč na úložiště, víckrát ho tu už nevidíme,“ popisuje nezávislý starosta Pačejova Jan Vavřička.

O své majetky a budoucnost se pochopitelně bojí především místní. „Lidé si často spořili a svoje domy si vyšperkovali, aby se jim tam dobře žilo, a teď je před nimi hrozba, že jejich nemovitosti klesnou na ceně. To by se samozřejmě stalo,“ dodává Vavřička.

Taková atmosféra je na Horažďovicku už 13 let. Finální lokalitu pro stavbu hlubinného úložiště by měla správa úložišť radioaktivního odpadu vybrat do roku 2025.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio