Dnes se po celé republice slaví 98. výročí vzniku samostatného Československa. Plzeň není výjimkou

28. říjen 2016

Plzeň opět slaví vznik samostatného Československa, a to bohatým celodenním programem a různými akcemi. Stejně jako předchozí roky, láká například na zvýhodněné vstupné do muzeí či jiných turistických míst.

Letošní oslavy nabídnou i slavnostní průvod světel, ohňostroj nebo předávání městských ocenění. To vše za poslechu tónů státní hymny, která ke státnímu svátku neodmyslitelně patří.

Už po jedenácté jsou v Plzni otevřené brány památek, turistických atrakcí, galerií nebo sportovišť za symbolických 28 korun nebo zadarmo. Do akce se každoročně zapojuje víc a víc turistických cílů, které na státní svátek navštěvují tisíce lidí. Letos se zapojilo na 30 míst.


Více informací o plzeňských oslavách 28. října najdete na zde

Státní svátek uctí i na plzeňské radnici. Primátor města Martin Zrzavecký udělí ve 14 hodin městské ocenění významným plzeňským osobnostem. Předány budou čtyři historické pečeti, jedna Cena města Plzně a dvě čestná občanství. Ta dostanou pedagožka a propagátorka francouzského jazyka a kultury Danuše Bělohlávková a dlouholetý sládek a ředitel Plzeňského Prazdroje Ivo Hlaváček.

Součástí oslav státního svátku je bezesporu státní hymna

Píseň Kde domov můj poprvé zazněla 21. prosince 1834. Byla součástí divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka. Hudbu k ní složil František Škroup.

První sloka této písně se stala součástí československé hymny a dnes je hymnou České republiky. Zní při slavnostech, pietních aktech, po vítězství našich sportovců nebo během státních svátků a dnešní den nebude výjimkou.

Oslavy vzniku samostatného Československa vyvrcholí v Plzni vzpomínkovým setkáním na náměstí T. G. Masaryka, podvečerním průvodem světel a ohňostrojem na náměstí Republiky.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio