Dnes startuje v České republice projekt 72 hodin

12. říjen 2017

Víc než 30 tisíc dobrovolníků v celé České republice bude ode dneška po dobu 72 hodin zvelebovat své okolí, pomáhat druhým nebo přírodě.

Dobrovolníci mají letos naplánováno přes 550 akcí, mezi kterými jsou například úklidy lesů, parků, dětských hřišť a školních pozemků, výsadby stromů a keřů nebo třeba sběr lesních plodů pro zvěř. Úklidové akce proběhnou na mnoha českých hradech. Někde si dobrovolníci naplánovali sociální projekty jako návštěvu seniorů, pomoc dětem s postižením nebo výpomoc v útulcích pro zvířata.

Akci už popáté pořádá Česká rada dětí a mládeže a jejím cílem je zapojit do ní co nejvíce mladých lidí, přivést je k dobrovolné práci pro své okolí a ukázat, že můžou sami změnit věci, které se jim nelíbí. Během jednotlivých projektů můžou také posílit vztahy v místních komunitách, vytvořit hodnoty a zajímavé podněty pro smysluplné trávení volného času.

Do akce se zapojí také dobrovolníci ze západu Čech

Například pionýrská skupina Ptáčata Domažlice uklidí okolí cyklostezky z Domažlic do Havlovic, která je oblíbená nejen cyklisty, ale i běžci nebo maminkami s kočárky.

Víc než 30 tisíc dobrovolníků v celé České republice bude ode dneška po dobu 72 hodin zvelebovat své okolí, pomáhat druhým nebo přírodě

Národní památkový ústav připravil společně s organizátory seznam objektů, kde pomoc dobrovolníků uvítají. Pomáhat můžou například v Liticích, Horšovském Týně a v Kynžvartu. Práce, které tu budou vykonávat, jsou různorodé, vesměs se ale jedná o údržbu zeleně, cest, sběr drobného kamene, nátěr laviček apod. Kasteláni slibují vždy i nějakou drobnou odměnu ve formě speciálních prohlídek objektů, možnosti přespání apod.

autoři: čer , jik
Spustit audio