Do centra Plzně přijela vyzbrojená americká armáda. Stejně jako před 70 lety

Plzeň si připomíná 70. výročí osvobození americkou armádou. Město je plné historické vojenské techniky, českých a amerických vlajek. Vyrostly v něm tři vojenské kempy. Jedním z hlavních lákadel byla ukázka posledních bojů v centru města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň zaplnili příznivci vojenské ntechniky

Plzeň zaplnili příznivci vojenské ntechniky | Foto: Marián Vojtek

Historické rekonstrukci příjezdu americké armády přihlíželo dnes v 10 hodin dopoledne na plzeňském náměstí Republiky několik tisíc lidí.

Do centra města nejprve dorazila americká 16. obrněná divize. Kromě menších historických vozidel se v koloně objevilo i několik tanků včetně slavných Hellcata a Shermana.

Poté obyvatelstvo začalo vítat osvoboditele, následovala přestřelka s německými ostřelovači ukrytými ve věži katedrály sv. Bartoloměje. Američtí vojáci ale protivníka v podobě příslušníků německého wermachtu zneškodnili, jak před sedmdesáti lety, tak při dnešní ukázce. Pro Plzeň tak skončila druhá světová válka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstí Republiky v Plzni obsadily historické tanky. Podrobnosti přináší redaktorka Čro Eliška Malínská

Na náměstí Republiky v jednom z hotelů sledovali program i váleční veteráni, kteří o Plzeň v květnu 1945 skutečně bojovali.

Plzeňské Slavnosti svobody přišla podpořit také vnučka generála Pattona Helen. Krátce promluvila na pódiu a ocenila snahu vojenských historických spolků.

Po ukázce historické bitvy se pětice tanků a další dobová vojenská technika přesunula do prostoru ležení v Borském parku, kde bude k vidění až do neděle.

Na plzeňské náměstí Republiky dorazila 16. obrněná divize včele s historickými tanky | Foto: Martin Pecuch

V rámci oslav jsou pro veřejnost připraveny i další zajímavé akce. Jak se žilo ve vojenském táboře na konci druhé světové války, si mohou zájemci prohlédnout v několika vojenských kempech s dobovou expozicí.

Letošní novinkou je autentický vojenský tábor 16. obrněné divize v Borském parku, který připravily vojenské kluby z 15 zemí světa.

Plzeň zaplnili příznivci vojenské techniky | Foto: Marián Vojtek

Současná vojenská technika Armády České republiky je do zítřka k vidění ve střeleckém areálu v Plzni – Lobzích. Zájemci se s ní mohou seznámit dnes a v sobotu od 9 do 18 hodin.

Pomník generála George Pattona, jehož jednotky město v květnu 1945 osvobodily, má být slavnostně odhalen po 17 hodině. Subtilní socha bude stát pod historickou budovou velkého divadla v Plzni na nově zrekonstruovaných terasách.

Eliška Malínská, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme