Do klášterního chrámu v Kladrubech se vrátí mariánská koruna

15. listopad 2014

Desítky let ležela v depozitářích. Mariánská koruna z chrámu kláštera v Kladrubech, kterou zřejmě navrhl slavný architekt Jan Blažej Santini Aichel, byla totiž mylně považována za repliku. Teď se vrátí na hlavní oltář.

Kdysi ji restaurátoři sundali, protože si mysleli, že jde o repliku. Teď se ukázalo, že ji s největší pravděpodobností navrhl Jan Blažej Santini Aichel. Významný český architekt projektoval nejen přestavbu kostela, ale navrhl i části mobiliáře, např. oltář, lavice, kazatelnu nebo varhany. Koruna se po zrestaurování v ateliéru Martina Zmeškala, vrátí příští rok zpět na oltář.

Podle Martina Zmeškala byla mariánská koruna v klášteře do přelomu 70. a 80. let minulého století: "Pak byla sejmuta z důvodu údajného druhotného osazení v 19. století a probíhaly zde restaurátorské práce a ten oltář měl být očištěn od těchto druhotných prvků, aby byl v té původní santiniovské podobě." V průběhu průzkumu, který předcházel vlastní restaurátorské práci se zjistilo, že koruna je rozhodně barokní.

Nejedná se ovšem o žádnou drobnou ozdobu. "Koruna je na výšku asi metr v nejvyšších místech a v průměru má tři metry. Je zlacená, v centrálním pásu je zdobená napodobeninou drahokamů a jinak je členěna akantovým listem, mezi kterým je lilie. Klasická královská koruna, v tomto případě mariánská.", popisuje korunu Martin Zmeškal. A jak dále uvedl, restaurátorské práce by měly být hotovy do konce roku, protože lze na ně čerpat grantový příspěvek. Vlastní osazení by mělo proběhnout v březnu nebo v dubnu, před začátkem sezony.

Klášter si připomene 900 let od svého založení

Práce na obnově mariánské koruny údajně nejsou příliš složité. Martin Zmeškal je popisuje takto: "Ta práce sama o sobě není nějak příliš náročná, je tam opravdu ta původní zlacená vrstva, znečištění pouze ptačím holubím trusem, který je velmi agresivní. To jsou asi největší destrukce, které na té koruně vznikly. Jinak vlastně měla jen prachové depozity a nějaké odštíplé kousíčky z té řezby. K tomu poničení z větší části došlo při sundání koruny v 70., 80. letech... Takže ta náročnější část, na kterou se připravujeme, je to vlastní osazení... Koruna by měla být umístěna nad vrcholovým andělem, nad Pannou Marií... uprostřed oltáře do výšky přibližně devíti metrů."

Navrácení mariánské koruny zahájí příští rok oslavy v klášteře, který si připomene 900 let od svého založení.

autor: čer
Spustit audio